Az EU és az LMP kevesli a nők fizetését, a kormány szerint javult a helyzet

2014. március 07. 17:00

Az Európai Bizottság nőnapi ajánlása arra szólítja fel a tagállamokat, hogy csökkentsék a nők és a férfiak közti bérszakadékot. Az LMP szerint az Orbán-kormány alatt két és fél százalékkal nőtt a nemek közti bérkülönbség. Az illetékes miniszteri biztos viszont azt mondta: egyre növekszik a dolgozó nők száma.

2014. március 07. 17:00

A nemzetközi nőnap alkalmából pénteken elfogadott ajánlásában az Európai Bizottság arra kérte az uniós tagállamokat, hogy tegyék átláthatóbbá a nők és a férfiak fizetéséről szóló információkat, és ezáltal segítsék a fennálló különbségek megszüntetését. A férfiak és a nők órabére közti átlagos különbség a brüsszeli összesítések szerint az elmúlt években nem nagyon csökkent. Jelenleg az EU egészét tekintve 16,4 százalék volt, míg az elmúlt években 17 százalék körül vagy afölött mozgott. 

A kormány szerint viszont egyáltalán nem rossz a helyzet, főleg a nők foglalkoztatására vonatkozó számok javultak. A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatón azt mondta: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban 1,797 millió nő dolgozott, idén januárban ez a szám már 1,83 millió volt. Szalai Piroska ismertetése szerint a női foglalkoztatási ráta 52,8 százalék.

Kitért arra, hogy a kisgyermekes édesanyák munkavállalását 35 ezer esetben tudták tavaly segíteni, és nagyon jelentős hatása lesz idén a gyed extrának, amely 20 ezer fővel növelheti a nők foglalkoztatását. Emlékeztetett arra, hogy már a kormányzás első évében arról döntöttek, hogy a nők részmunkaidős foglalkoztatását munkáltatói járulékkedvezménnyel segítik, és ennek hatása már 2012-ben megmutatkozott, ugyanis akkor kezdett el növekedni a hatévesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája.

Az LMP szerint a nők munkaerő-piaci helyzete rosszabb lett az elmúlt négy évben, az Európai Bizottság nemrég publikált jelentése szerint tovább nőtt a nemek közötti bérszakadék Magyarországon. Ertsey Katalin és Szél Bernadett közleményükben azt írták: az Orbán-kormány alatt két és fél százalékkal nőtt a nemek közti bérkülönbség, „ami jórészt a kormányzati lépéseknek köszönhető”. Hangsúlyozzák, hogy a nők és férfiak átlagos bruttó órabérének különbsége 2009 óta folyamatosan romlik, de a 2012-es adat kiugróan rossz. Mára már több mint húsz százalékkal marad el a nők átlagos bére férfiakétól – emelték ki.

A különbség fő okaként a nők „részmunkaidőbe szorulását” nevezik meg, amit „súlyosbított” a kormány adóreformja és az új munka törvénykönyve – írták. Az LMP a részmunkaidővel szemben mindig is a teljes fizetéssel járó állások rugalmassá tételét és az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvének gyakorlatra váltását szorgalmazta – közölték. Amíg nem lesznek nők kellő számban a döntéshozatalban, addig „ezektől a kormányoktól nem várható semmi javulás” – tették hozzá.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. március 08. 08:47
Az EU erre külön ad pénzt? Mert, ha nem akkor csiba!
domina chacha
2014. március 07. 23:38
becsülöm az lmp-t, amiért a női témát konzekvensen nyomják. NEM CSAK kampányidőszakban, mint vadai ágika meg a többi, hanem amióta bekerültek a parlamentbe.
kjkj945
2014. március 07. 22:03
Pircsi, Berni, Kati, Kriszti, Ildi, Eszti. Csupa kandi; meg kíváncsi Kisdiák.Amit Imre bácsi néktek Elmesél most - attól féltek Ifjak, öregek. Egyik iszik, másik ázik, A harmadik hahotázik, Negyedik meg pityereg. Ha így nézed, domború, Ha így nézed, homorú, Egynek szörnyű mulatságos, Másnak szomorú ....
Wendriner
2014. március 07. 21:48
Már megint ez a két ostoba liba (bernike és katika) a női kvóta ellenpéldái.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!