Ablonczy Balázs a Párizsi Magyar Intézet élén

2011. március 01. 20:29

Új igazgatókat neveztek ki nyolc külföldön működő magyar intézet élére. A varsói magyar kulturális intézet igazgatója Tischler János, a pozsonyi intézet igazgatója Kollai István lett. a kulturális diplomáciai feladatokat ellátó intézetvezetők feladata többek között a fogadó ország és Magyarország közötti kulturális és tudományos együttműködés bővítésének elősegítése.

2011. március 01. 20:29

A varsói magyar kulturális intézet igazgatója Tischler János, a pozsonyi intézet igazgatója Kollai István lett, a szófiai intézet élére Doncsev Toso került, a párizsi intézetet Ablonczy Balázs vezetheti, a stuttgarti intézetet Ódor László irányítja, az Újdelhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója Kovács Tibor lett, a prágai magyar intézet igazgatói posztját Kiss Szemán Róbert nyerte el, míg a New York-i magyar kulturális intézetet Szép Fruzsina irányítja a jövőben.

Az intézetvezetők feladata a Balassi Intézet alapvető célkitűzésével összhangban egy értékorientált országkép közvetítése, közös értékeink nemzetközi megismertetése, a magyarság jó hírének eljuttatása a nemzetek közösségébe, valamint a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeinek és kapcsolatainak ápolása, fejlesztése. Hatos Pál az MTI-nek még korábban azt mondta, nem az a lényeg, hogy az intézetek minél több eseményt produkáljanak, viszont nagyon fontos a partnerségépítés.

A kiírt pályázatok alapján a kulturális diplomáciai feladatokat ellátó intézetvezetők feladata többek között a fogadó ország és Magyarország közötti kulturális és tudományos együttműködés bővítésének elősegítése, kulturális programok, rendezvények szervezése, támogatása, az intézet tudományos és oktatási feladatainak irányítása és szervezése, az intézeti és az intézeten kívüli magyar nyelvtanfolyamok működésének felügyelete, az intézet programjainak, arculatának alakítása. A pályázati feltételek közé tartozott az egyetemi végzettség, illetve egyes intézetek esetében a PhD-fokozat, a megfelelő nyelvtudás, a kiterjedt tudományos és kulturális kapcsolatrendszer a fogadó országban, a vezetői és szervezői tapasztalat.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvami
2011. március 02. 21:09
Nem ciki az, hogy Ablonczy Balázs, Trianon és a bécsi döntések kutatója, éppen Franciaországban futott be igazán, ott ahol elintézték Magyarország feldarabolását? Én legalább is úgy látom... Ezenkivül, mint már emlitettem, a gödöllői előadásán egyértelműen érződött magyarellenes alapállása... Pl., emlitette, hogy Érdély felszabadulása után Magyarország bűnös volt abban is hogy44-ben részt vett kb. 20-30 ezer zsidó deportálásában. Azt "véletlenül" már nem tette hozzá, hogy akkor hazánk már nem volt szuverén ország, német megszállás alatt volt... "Tárgyilagosságát" az is bizonyitja, hogy meg sem emlitette a románok zsidók ellen elkövetett atrocitásait Moldva és Odessza környékén (többszázezerre tippelik az áldozatok számát)... Egyébként már korábban is olvastam egy A.B. tanulmányt az erdélyi zsidok deportálásáról, amelyben bűnösnek nevezte a nemzetünket azért, mert ez ellen nem tettünk semmit... Talán Ablonczy úr azt várta el, hogy honvédő harcok közepette apáink-nagyapáink gerillaszerűen hátba támodják hazánkat? Summa summarum, A.B. tárgyilagossága nem bizonyitott, nemzeti elkötelezettsége meg minimális...
Reakczy Jóska
2011. március 02. 20:25
Az Ablonczy testvérek okos fiúk. Örülök.
kunbella
2011. március 02. 14:59
Ablonczy Balázs, az egyik, hanem a legtehetségesebb magyar történész.Kitűnő könyvet írt Trianon-ról, monongráfiát Teleki Pálról és Bethlen Istvánról. Hosszú évek óta szerkeszt színvonalas folyóiratokat -Pro Minoritate, Kommentár-. E mellett kitűnően beszél franciául és ismeri Párizst. Azaz támadhatatlan választás szakmai szempontból.
Őrnagy Őrnagy
2011. március 02. 08:59
Oli bácsiról lenne szó? Vele jókat vitáztunk régen (én jobbról támadtam), de aztán jöttek a jobbikos trollok, és egy platformra kerültünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!