Böllérverseny, bolond esküvő

2011. február 14. 08:35

Böllérversenyt és rönkhúzást rendeznek február 19-én szombaton a Vas megyei Csákánydoroszlóban. A rönkhúzással azokat a házasulandó korban lévő fiatalokat figurázzák ki, akik még farsang idején sem találtak maguknak párt.

2011. február 14. 08:35

A böllérversenyen a hagyományos disznóvágás menetét szeretnék bemutatni az érdeklődőknek, a rönkhúzással pedig egy, ezen a vidéken gyakorolt télbúcsúztató népszokást elevenítenek fel – mondta el Bálint Sándor, a Csákánydoroszlói Civil Szervezet Közhasznú Egyesület elnöke. A böllérverseny a csákánydoroszlói művelődési ház udvarán zajlik majd a kistérségből érkezett böllérek, hentesek részvételével. A disznóvágás, perzselés, feldolgozás mozzanatai a régi falusi disznóvágásokat idézik, amelyekből ma már egyre kevesebb van a helyi portákon.

A rönkhúzással azokat a házasulandó korban lévő fiatalokat figurázzák ki, akik még farsang idején sem találtak maguknak párt. A fiatal párt – csúnyácska menyasszonyt és kelekótya vőlegényét – szekérkerekeken guruló rönkre ültetik, végighúzzák őket a falun tréfás rigmusokat közepette, „bolond esküvőt tartva” összeadják őket, majd lakodalmukon közösen vígad az egész falu.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!