Leleplezték a humort

2010. augusztus 13. 10:47

A Coloradói Egyetem pszichoanalitikusai azt állítják: megoldották a nevetségesség rejtélyét. A kutatók szerint a humor forrása mindig a világ normális működésének ártalmatlan megsértése.

2010. augusztus 13. 10:47

A Coloradói Egyetem pszichoanalitikusai azt állítják: megoldották a nevetségesség rejtélyét. Szerintük az tesz valamit, vagy valakit nevetségessé, ha ártalmatlanul megsérti a világ működési rendjét.

A kutatók empirikus kutatásokat is folytattak: az egyik során két forgatókönyv közül kellett választani alanyaiknak. Az első szerint egy amerikai nagyiparos egy farmerral reklámoz kolbászt, míg a második szerint egy rabbival. Az emberek a rabbis változatot viccesebbnek találták, mivel az morális sértésen alapul.

A humor alapja Sigmund Freud szerint a fölény, vagy pedig az illetlenség. Mark Twain úgy gondolta: a humor igazi forrása nem az öröm, hanem a bánat.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ricochet
2010. szeptember 19. 10:49
"Aki érti a humort, mindent tud. Aki nem, mindenre képes."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!