Első karakter
Közélet
Gázembargó és importvám – az olajembargóval nem értek véget az Oroszország térdre kényszerítését célzó EU-s tervek. Ki járna jól az újabb intézkedésekkel? Milyen következményei lennének Magyarországra és Európára nézve? Mi várható a közelgő uniós csúcson? Utánajártunk.
Kifulladt az EU-s szankciós politika: más megközelítésre van szükség az Európai Unióban az orosz–ukrán konfliktus rendezésére.
Száz éve alakult meg gróf Bethlen István harmadik kormánya, és a Vallás­- és Közoktatásügyi Minisztérium élére egy kivételes tehetségű vezető került. Porté Gali Máté történésztől.
Támogatói legnagyobb részét elvesztette, a parlamenti küszöb alá esett a népszerűsége, belső küzdelmek erodálják – még sosem volt ilyen rossz állapotban a Jobbik. Elemzésünk.
Külhon
Az ökológiai katasztrófa brutális, hosszú távú következményekkel jár a folyóra és környékére nézve, egyúttal megmutatja, mennyire elhanyagolja a szlovák vezetés a magyarlakta térségeket és az egész déli országrészt.
Külföld
Az emberiség évszázadokon keresztül elért vívmányai megérdemlik a védelmet.
Ukrán politikai hiba után orosz előretörést, túl erős rubelt, valamint bor és békesség hiányában legalább búzát hozhat a világnak a napokban a háború.
Svédország a világ egyik legfejlettebb, legélhetőbb, legnyugodtabb és legbiztonságosabb országa – volt. Migrációs politikájával, az elszabaduló bűnözéssel és zavargáshullámokkal viszont kemény munkával visszadolgozta magát a „történelembe”.
Precedens
Az uniós szerződések azonnali módosítását követeli az EP. Indítványában meghatározó szerepet kér a jogalkotásban, hatásköröket venne el a tagállamoktól, és a konszenzusos döntéshozatalt is megnyirbálná. Az ötlet ismerős, a föderalisták azonban korábban sem jártak sikerrel.
Makronóm
A magyar ellenkezést a Nyugat egysége durva megsértésének tekintik, Japánnal viszont mintha elnézőbbek lennének a nyugati országok az energiaszankciók esetében. Hasznos diplomáciatörténet az orosz–ukrán háború tükrében.
Meta
A globális elit utál versenyezni. Identitása nincs, monopóliumait kenőpénzzel biztosítja. Innovációra és humán tőkére nem költ, adóelkerülési gyakorlatának egyik legnagyobb vesztese Magyarország – írja új könyvében Pogátsa Zoltán közgazdász.
Tudomány
Jegyzet
A laza is lehet kitalált: változatosan és egyedien öltözködni a nyári melegben is lehet, sőt érdemes!
Mandiner Sport
A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké – mondja az úszósportot is fenyegető transzgenderjelenségekről Egerszegi Krisztina. Az ötszörös olimpiai bajnokot kérdeztük anyaságról, nagyköveti szerepvállalásáról, de elmondta lapunknak azt is, mit gondol a szomszédban dúló háborúról. Interjúnk.
Öt év után újra Magyarország ad otthont az egyik legnagyobb nemzetközi sporteseménynek, a vizes világbajnokságnak június 18. és július 3. között.
Élet
„Nekem nagyon fontos, hogy a lelkekhez jusson el a zeném, mert meggyőződésem, hogy az emberi lélek alapvetően nem változik” – vallja Tolcsvay László, aki élete egyik legszebb pillanatának tartja a Nemzeti Dal megzenésítését. Gyermekkora helyszínén beszélgettünk forradalomról, kitelepítésről, apa-fiú viszonyról, beatkorszakról és szakrális művekről.
Utolsó Figyelmeztetés
Nincsen általános képlete a jó kormányzásnak, ahogy az embert és az emberi közösségeket sem lehet egyetlen tudományos egyenlettel leírni.