Első karakter
Közélet
London után Európa második filmgyártó bázisává nőttük ki magunkat, itt az ideje, hogy mi is bekapcsolódjunk nemzetközi produkciókba – mondja a filmügyi kormánybiztos. Interjú.
Jean Raspail jóslata megismerhetetlen volt idáig, mivel a mű magyar nyelven szinte elérhetetlen. De már nem sokáig, ugyanis hamarosan megjelenik az Alapjogokért Központ gondozásában.
Az oroszoknak vagy az Európai Uniónak fáj jobban a szankció? Mit szól a különadóhoz? Meddig tartható fenn a benzinársapka? Exkluzív nagyinterjú a Mol elnök-vezérigazgatójával.
Uborkaszezon? Ugyan! Számos kistelepülésen és nagyvárosban, illetve budapesti kerületben rendeznek időközi önkormányzati választást. Helyzetképünk.
Fókusz
Külhon
„Kezdünk beleszokni a háborúba, mint korábban a covidjárványba.” Bár sokan elhagyták Kárpátalját, korántsem mindenki: helybéli fiatalokat kérdeztünk arról, miért maradtak, milyen magyarként létezni most a belső-ukrajnai menekültekkel tömött térségben, milyen a közhangulat, és mit várnak a jövőtől a háború első hónapjai után.
Külföld
Az Egyesült Királyság történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója, de hogy is áll most a Windsor-ház szénája, és mi a szerepe manapság a monarchiának? Összeállításunk.
A világrend még áll, a válságjelenségek szaporodnak.
Emmanuel Macron pártjával vetélkedik felmérések szerint az egyesült baloldal a francia nemzetgyűlési választás előtt – a jobboldal viszont nem tudott összefogni.
Precedens
A májusi uniós csúcs egyszerre szólt az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról és a hazánk által kilátásba helyezett vétóról. Fontos nemzetgazdasági érdekek forogtak kockán, a vétójog pedig minden tagállamot megillet – a fejleményeket mégis méltatlan hisztéria kíséri.
Makronóm
Rendkívüli idők: az utóbbi két évben az extraprofit okozhatta az infláció növekedésének jelentős részét. Ez indokolja, hogy a gazdaságpolitika a szokásostól eltérő eszközöket vessen be az egyensúly helyreállítására.
Meta
Földrajz, éghajlat, demográfia – a történelem legfontosabb erőkarjainak gazdag szakirodalma van. A közösségek belső életét meghatározó irigység azonban máig tabunak számít, pedig az elmúlt évezredek minden sikeres társadalmát ez döntötte be – vallotta René Girard, akinek munkássága több mint időszerű.
Az avarok és a hunok, valamint a honfoglaló magyarok és a hunok között is kapcsolódási pontokat találtak a legújabb archeogenetikai kutatásokkal.
Jegyzet
Mandiner Sport
A múlt hétvégén két bajnokcsapatunk is a legmagasabb szinten bizonyíthatott: az FTC-Telekom férfi-vízilabdacsapat a BL belgrádi nyolcas döntőjében a harmadik helyet szerezte meg, a Győri Audi ETO KC női kézilabda-együttes pedig a budapesti négyes döntőben a fináléig menetelt, ám ott ismét vereséget szenvedett a norvég Vipers Kristiansandtól. Pillantsunk a kulisszák mögé!
Élet
Közel húszezer néptáncos, népzenész és kézműves részvételével szervez nagyszabású fesztivált a Csoóri Sándor Alap megbízásából a Martin György Néptáncszövetség június 11-én. A Csoóri Sándor népművészeti fesztiválról Diószegi László történész-koreográfust, a Csoóri Sándor-program tanácsadó testületének tagját kérdeztük.
Bár sokáig csak a vígjátékokban hittünk, az utóbbi években egyre több magyar alkotó kísérletezik más műfajú mozikkal, nem kis részben a Nemzeti Filmintézet első filmeseknek kiírt Inkubátor programjának köszönhetően. Ennek égisze alatt készült el a már mozikban látható Zanox – Kockázatok és mellékhatások című egész estés munka is, amelyben egy érettségiző srác keveredik bizarr időutazásba, miután a kísérleti gyógyszerére pálinkát iszik. A főszereplő Bálint Előddel beszélgettünk.
Utolsó Figyelmeztetés
Moldova György szociográfiái, mély és alapos riportjai hosszú hónapok munkájával mutatták be teljes szakmák világát, és ami a lényeg: a bennük élő emberek, kultúrák sorvadását.