Első karakter
Közélet
A Fidesz-vezérkar örök csendestársa volt, Brüsszelben a környezetvédelem élharcosává vált. Köztársasági elnökként még határozottabban küzdött a klímaváltozás ellen. Leköszön Áder János.
Május 19–20-ára Budapestre látogat a CPAC, a világ legnagyobb jobboldali dzsemborija.
Fontos, hogy mi, magyarok elhiggyük, ebből a kis országból igenis győztesek tudunk lenni – mondja Hosszú Katinka, aki az amerikaiak önbizalmát írná fel minden sportolónak. Az életéről szóló film forgatását terápiaként élte meg, és noha az olimpiai arany bánta, a covid időszakáért is hálás, általa jobban megismerte önmagát. Páros interjúnk a háromszoros olimpiai bajnok úszóval és Lajos Tamással, a ma este mozikba kerülő Katinka című film producerével.
Milyen politikai jövője lehet az országgyűlési választási kudarc után a főpolgármesternek? Elfelejti-e neki Gyurcsány Ferenc, hogy zsarolással vádolta meg? Megbocsátják-e neki a többiek Márki-Zay Pétert? Az ellenzéki gyászmunka része lehet Karácsony Gergely belső hibáztatása és szerepének tisztázása is. Elemzésünk.
A nyugati konzervatívok legsikeresebb politikai mozgalma jelenleg a magyar jobboldal – mondja az Alapjogokért Központ főigazgatója. Interjú a választásról és a CPAC Hungary konferenciáról.
Külhon
A szülői közösség aggódik, az igazgató és a polgármester próbálja nyugtatni a kedélyeket: noha jogilag – megint – megszűnt a marosvásárhelyi magyar iskola, nem fognak utcára tenni ötszáz diákot.
Külföld
Minél jobban szeretné Oroszország magához vonzani Ukrajnát, annál közelebb taszítja a Nyugathoz – a háború ennek az ördögi körnek a végső, tragikus következményekkel járó folyománya.
Oroszország ott folytatja, ahol a szovjet rendszer befejezte. Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatójának írása.
A feltörekvő politikus minden kultúrharcos ügybe beleáll a konzervatív oldalon – most a hatalmas Disney-vel háborúzik a genderpropagandát tiltó floridai törvény kapcsán.
Precedens
Kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az abortuszkérdés konzervatív fordulatán dolgozik: visszaadná a szabályozási jogot a tagállamoknak. A szivárogtatás ténye s az azt övező pszichózis súlyos jogállamisági válságot idézhet elő – a bíróságok és a liberális demokrácia tekintélye a tét.
Makronóm
Emmanuel Macron francia elnök az energia- és a kiberbiztonság területén is nagy lépésekre kényszerül, ha meg kívánja őrizni országa gazdasági szuverenitását a háború árnyékában.
Háború vagy világháború? Minek nevezzük a súlyos orosz–ukrán fegyveres konfliktust? Most még háborúnak, egyelőre. De már világháborús elemeket is jócskán észlelhetünk.
Meta
Virágzó közösségek, intézményépítés, szenvedélyes viták. Szakbarbárság helyett a hit, a művészetek és a tudomány egysége. „Sötét középkor” sohasem létezett, a valóságostól viszont sokat tanulhatunk – állítja egy kansasi teológus.
Feminens
Van kiút a hajléktalanságból, és van, aki erős hittel és sok empátiával segíti a rászorulókat. Ilyen ember Kunszabóné Pataki Anna is, aki a Csak Egyet Szolgálattal támogatja a hozzájuk betérőket.
Jegyzet
Ha kertben van dolgunk, minden nap háború!
Mandiner Sport
Óriási sportszakmai és fényes rendezési siker, minden várakozást felülmúló fogadtatás – így értékelték világszerte a 105. Giro d’Italia magyarországi Nagy Rajtját. Megnyílhat a lehetőség a Tour de France hazai megszervezésére? Révész Máriusz kormánybiztost kérdeztük.
Élet
Beszélgetés az Orczy-tó partján a Magashegyi Underground énekesével székely gyökerekről, saját útról, szabadságról, halálról, bolondságról, hitről és anyaságról.
Utolsó Figyelmeztetés
A politikától való távolságtartás illúzió csupán: amint ideér a háború szele, az a legtechnokratább szervezetekbe is magával hozza az ellenségeskedés szellemét.