Aki visszaszerette nekünk a klezmert

2022. április 27. 19:55

2022. április 27. 19:55
null

Farkas Anita írása a Mandiner hetilapban.

Még a kétezres évek közepén történt, hogy egy barátom elcipelt az Operettszínházba, mondván, olyan csodát fogok látni, mint még soha. A bennem akkor még ezerrel tomboló bölcsészgőg, mert hát mégis milyen katarzist adhatna bárkinek ez a habos-babos műfaj, körülbelül tíz perc alatt szívódott fel, és a Menyasszonytáncot máig életem legjobb színházi élményei közt tartom számon. Nagyjából azóta figyelem a világ első klezmeroperettjének zenéjét jegyző Jávori Ferenc munkáját is. Fegya nemcsak tökéletesen egyedi, a klezmer – mint a zsidó kultúra egyik legnagyobb kincse – jellegzetes jegyeit a Kárpát-medencei magyar zenei hagyományokkal és a hatvanas évek tánczenéjével összegyúró hangzásvilágot hozott létre az 1990-ben alapított Budapest Klezmer Band élén, de mesemondónak sem utolsó. Legutóbbi, Levelek otthonról című önálló estjén együtt utazhattunk vele a halál árnyékából visszatért szülők „szeretethálójában” eltöltött munkácsi gyerekkortól az áttelepülés, illetve a hazai és külföldi sikerek időszakáig – a remek muzsikát rengeteg történet, sőt vetítés kísérte. Szinte bizonyos, hogy hasonlóan kivételes szórakozásban lesz most is részük azoknak, akik beneveznek a Budapest Klezmer Band májusi bemutató koncertjére, ahol Fegya túlzás nélkül páratlan életművének legjava hangzik fel. A „régi, szép idők” sok sztorival tarkított zenés felidézését ráadásul olyan meghívott vendégek is segítik, mint a Menyasszonytánc egykori szereplői, Molnár Piroska, Mikó István, Kerényi Miklós Máté, illetve az együttes korábbi énekesei, Illényi Katica és Bíró Eszter.

(Jávori Fegya és a Budapest Klezmer Band: Életem Klezmer dallamokban. Margitszigeti Szabadtéri Színpad, május 24. 20.00)

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!