Karácsonykor ujjong az élet

2020. december 16. 17:29

2020. december 16. 17:29
null

Szilvay Gergely írása a Mandiner hetilapban.

Közeleg a szeretet ünnepe, amelyre a várakozás időszaka, az advent segít felkészülni. Karácsonykor a keresztények Isten megtestesülését ünneplik. E megtestesülés célja pedig, hogy Isten teljes mértékben átélje az emberi mivoltot, így osztozni tudjon örömünkben, bánatunkban, szükségünkben és szenvedésünkben. A megtestesülés a szeretet aktusa, amely magában foglalja annak kellemes és kellemetlen, jó és rossz vonatkozásait: a megtestesült istenség, Jézus Krisztus szó szerint együtt sír és együtt nevet tanítványaival. Majd húsvétkor a szeretet legradikálisabb jeleként feláldozza magát értünk.

Akár hívő keresztények vagyunk, akár nem, akár szó szerint gondoljuk a kereszténység központi drámáját, akár inkább a szimbolikus, mitikus-­pszichologikus értelmezést preferáljuk – ahogy Jordan Peterson is teszi –, a közeledő karácsony emberi mivoltunk egyik legalapvetőbb tényére irányítja a figyelmet: arra, hogy a testünkben élő lények vagyunk. Sőt, a testünk vagyunk. Persze nem pusztán a testünk, de az elválaszthatatlan tőlünk. Kisebb-nagyobb hibáit talán kijavíthatjuk, de alapvetően nem tudjuk lecserélni, nem tudjuk lényegesen átműteni, nem tudunk tőle megválni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!