Nyafogások, Demszky-fogások

2020. április 22. 12:23

Véget értek Karácsony Gergely mézeshetei: a főpolgármester a járványhelyzet kezelése során hibát hibára halmoz, elég, ha a Pesti úti idősotthonban kialakult állapotokra gondolunk. Bár a liberális média lelkesen asszisztál az intézkedéseihez, az elhibázott döntések könnyen ráéghetnek a politikusra és csapatára.

2020. április 22. 12:23
null

Kereki Gergő és Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban.

„Karácsony rettenetesen kiborult a kormány tervén”, „Karácsony kiakadt: nyilvánosságra hozott négy dokumentumot”, „Karácsony kifakadt: Hazug és méltatlan támadássorozatot kaptam” – néhány cím az ATV internetes felületéről április első feléből. A koronavírus-járvány magyarországi történetének legsúlyosabb gócpontja egy fővárosi fenntartású idősotthonban alakult ki, miközben a főpolgármester az érzelmek és az empátia egészen szűk skáláját mutatta. Míg Orbán Viktor személyesen is ellátogatott egy sor egészségügyi intézménybe, Karácsony Gergely csak saját hivatala folyosóján és az ATV-ben volt visszatérő vendég. A televízió kőbányai stúdiójába április 8-án kétszer is bement, lapzártánkig viszont egyszer sem járt az onnan bő negyedórás autóútra található Pesti úti intézményben.

Húsz és fél éves az SZDSZ

A szabad demokrata elődjéhez hasonlóan szociológus végzettségű, korábban a liberális párt számára közvélemény-kutatásokat végző Karácsony tisztában van a nyilvánosság erejével. Egy virtigli médiapárt élén áll, és világéletében médiapolitikus volt. A Demszky-városvezetés örökségének ékköveként folytatja a „kommunikációs kormányzást”, azaz a felelősség- és problémahárítást a kormányra. „A városnak nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie, ahol minden közérdekű adat és szerződés nyilvános, könnyen hozzáférhető” – ígérte választási programjában. Ehhez képest hetekig nem kaptunk választ azon kérdéseink­re, hogy mely cég végzi a sokat emlegetett teszteléseket Budapestnek, milyen forrásokból és milyen feltételekkel. 
Ez sem zavarta a főpolgármestert abban, hogy április 13-án a féléves kormányzásának 37 pontos eredménylistáján 6 pontot is az „átláthatóság és részvételiség” címke alá helyezzen.

Karácsony közlegény megmentése

Ha valaki átláthatja a főváros vezetését, és részt is vehet benne, az a függetlenségét sutba vágó liberális média néhány zászlóshajója. Nehéz lenne tagadni, hogy ezekben a hetekben sportközvetítések híján is szurkolói üzemmódba kapcsoltak, sőt végül a pályára is be kellett rohanniuk Karácsony védelmében. Így történhetett meg, hogy a máskor oly pikírt Index a BKV-menetrendekkel kapcsolatos, veszélyes joystickrángatásokat „bakiként”, „fiaskóként” írta le, mondván, a járványidőszaki járatritkítás „nem a legjobban sült el”. Szerencsére a portál mindenkit, akinek esetleg A tanú filmklasszikus jutott eszébe a felelősség kapcsán, megnyugtatott. Eszerint a BKK-nál nem lesz személyi konzekvenciája az ügynek, azaz még a jegyszedőt sem internálják. A lokális szervilizmusrekordot ezzel együtt is a 444 futotta, ott Karácsony neve a menetrendek „korrekciója” ügyében egyszer sem került elő.

A koronavírus-járvány kész vesszőfutásnak bizonyult Karácsony Gergely számára
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!