Romantika és reformkor vár Füreden

2015-09-18 09:58:43
A magyar fürdőélet reformkori fénykorát idézi meg a szeptember 18. és 20. közt megrendezendő 10. Romantikus Reformkor fesztivál Balatonfüreden. Lesz vásár, hintós felvonulás korhű ruhákban és huszárokkal, színpadi programok és bál is.

A 10. Romantikus Reformkor fesztivál ünnepélyes nyitányaként szeptember 18-án, pénteken este nyolc órakor Mága Zoltán és zenekara ad koncertet a Balaton Konferencia és Szabadidőközpontban, előtte pedig fél nyolctól a Szerenád Cigányzenekar lép fel a Gyógy téren. Szintén pénteken délután öt órától Katona Csaba tart előadást a Blaha Lujza Étteremben Füred alulnézetben: félvilági alakok a 19. századi fürdővárosban címmel olyan, a városban megjelenő 19. századi szélhámosokról, mint például Bizay Mihály.

 
Másnap, szeptember 19-én, szombaton egész napos népi és iparművészeti vásárt szerveznek a Tagore sétányon, egy órakor pedig hintós felvonulás indul a Szent István térről a reformkori városrészbe korhű öltözetben, zenével, huszárokkal és hagyományőrző lovasokkal. A hivatalos megnyitót követően egész délután színpadi programok várják az érdeklődőket, délután öt órától pedig a rendezvény fővédnöke, Bethlen István Reformkortól reformkorig (1825-2015) címmel Batthyány Katával és Boldizsárral, illetve Teleki Lóránttal beszélget az Anna Grand Hotel különtermében. A hotel éttermében este héttől reformkori bált is rendeznek. A fesztivál utolsó napján, vasárnap fiatal zenei tehetségek lépnek fel a Kisfaludy színpadon, délután fél öttől pedig Mészáros János Elek énekes ad műsort ugyanitt. Délelőtt a Jókai nosztalgiahajó is kifut, itt fél tizenegykor rendeznek borozással egybekötött sétahajózást.