Kékszalag: idén nem lesz rekorddöntés

2015-07-02 13:19:30
A szél egyelőre nagyon gyenge, az élen a 11-szeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas és a svájci Safram csapata halad. Az őket üldöző boly lemaradása körülbelül 10-15 perc, de a mezőny nagy része, mintegy kétszáz hajó még Balatonkenese irányába tart.

Csütörtök reggel kilenckor rajtolt el a Balatonfüreden a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj 540 hajóból álló mezőnye, hogy megtegye a verseny légvonalban mintegy 155 kilométeres távját. A szél egyelőre nagyon gyenge, az esélyes hajók a déli partnál rajtoltak, innen került az élre a 11-szeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki új hajójával, a Cellum nevű 35 lábas katamaránnal elsőnek vette a balatonkenesei pályajelet. Mintegy két hajóhossz távolságban követte őt a svájci Safram csapat Ventilo M1 katamaránja és két kilométeres hátrányban követte őket a Kékszalag rekordját tartó Fifty-fifty. 

 
A legjobb egytestű hajó Balatonkenesénél a Király Zsolt vezette Raffica, a negyedik helyen, a mezőnyből sokan pedig még az első szakasz felét sem tették meg. Idén a rekorddöntés bizonyosan elmarad, hiszen a legjobb hajók 3 óra alatt még csak Balatonkeneséig jutottak el, míg a Fifty-fifty 2014-ben 7 óra 14 perc alatt a teljes távot megtette.
 
Frissítés:
 
15 órakor a Safram és a Cellum már a Balaton nyugati medencéjében küzd egymással, az őket üldöző boly lemaradása körülbelül 10-15 perc, de a mezőny nagy része, mintegy kétszáz hajó még Balatonkenese irányába tart. Sajnos az időjárási előrejelzések szerint a szél továbbra is gyenge marad, így még a rendkívül gyors többtestű hajók is valószínűleg csak az esti órákban érhetnek be a balatonfüredi célba.