A Balaton vize miatt is van akkora belvíz Somogyban

2014-10-19 13:42:02
660 hektár földterület áll víz alatt Somogyban, mégpedig részben azért, mert az őszi esőzések miatt gyorsabban le kell engedni a Sió-csatornán a Balaton vizét. Eddig négy Velencei-tónyi vízmennyiség távozott a Balatonból, de még elég sokat le kell ereszteni belőle.

Térdig áll a víz számos mezőgazdasági hasznosítású földterületen Somogyban. A gazdák panaszkodnak, hogy nem tudják learatni a termést, és a következő évre sem tudják előkészíteni az érintett területek talaját. A Hír TV kiderítette: a háttérben részben a Balaton agy szeptemberi esőzések miatt jelentősen megnőtt vízszintje áll, amit a Sió-csatornán engednek le a vízügyesek. A 660 hektárnyi belvíz alatt lévő területből körülbelül 50 hektár a következménye a Sión lefolyó pluszmennyiségnek.

A gazdák szerint későn látott neki a vízügy a munkáknak, ezzel akár több mint 100 millió forintos kárt okozva nekik. A gazdák ezért kártérítésre számítanak.

„Leengedtünk már 140 millió köbmétert. Nagyságrendileg ez azt jelenti, hogy durván olyan 4 Velencei-tónyi vízmennyiség, ami távozott már a Balatonból, de még hátravan elég sok, körülbelül egy olyan 2 hónapos vízeresztés elé nézünk normál időszak esetében, hogy ha december elejére a 100 centimétert el kívánjuk érni” – mondta a Hír TV-nek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Csonki István.