Háromszázmilliót költenek a szigligeti várra

2013-03-26 10:33:12
Háromszázmillió forintot nyert a szigligeti önkormányzat a működtetésében lévő vár felújítására az Új Széchenyi Terv pályázatán.

 Balassa Balázs, Szigliget polgármestere elmondta: a pályázatnál fontos szempont volt, hogy a fejlesztések segítségével növeljék a turisztikai attrakciók számát, a bővülő látnivalók, szolgáltatások segítségével növeljék a vendégek várban eltöltött idejét. A projektben jelentős építési munkával járó fejlesztés valósul meg, mint például a várba vezető út felújítása, az alsóvárban az udvar burkolása, kovácsműhely és új falépcső kialakítása az alsóvárból a felsővárba – tette hozzá. A projektben szerepel még a felsővári kapu rekonstrukciója a környező falak magasításával, a tömlöctoronyban pince és kilátó kialakítása is. 

 
Az alsóvárban fejlesztik például a kőtárat, a palotához vezető kettős lépcső északi oldalát újjáépítik és a kemencét is restaurálják. Sort kerítenek a felsővár keleti falain kívül lévő ágyúállás környezetének régészeti feltárására, több helyen információs pontokat alakítanak ki, információs táblákat helyeznek el, a színpadhoz fény- és hangtechnikát vásárolnak, kiépítik a felsővár elektromos hálózatát és a várudvar díszvilágítását – sorolta a polgármester. Tájékoztatása szerint 3D-s filmeket készíttetnek, amelyeket a várban kültéri nézőkéken lehet megtekinteni. 
 
A Kézműves udvarban bővítik a várkiállítást, akadálymentesítik, az egész éves nyitva tartás érdekében pedig cserépkályhát építenek; itt lesz elhelyezve az a monitor is, amelyen a mozgáskorlátozottak a kamerák segítségével kaphatnak képet az alsó- és a felsővárról – ismertette a részleteket Balassa Balázs. Az udvarban a környező várak makettjeit is elhelyezik. A polgármester szerint áprilisban elkezdődhet a munka és jövő év tavaszára be is tudják fejezni. A fejlesztések alatt a vár folyamatosan látogatható lesz; a beruházások, fejlesztések eredményeképpen nyolc új munkahely létesül.