Halgazdálkodási törvény: módosítanák a tervezetet a balatoniak

2013-03-26 11:04:18
Nem veszi kellően figyelembe a halgazdálkodásról szóló törvényjavaslat jelenlegi szövege a balatoni viszonyokat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint. A keretjogszabály tervezetét a keddi parlamenti nyílt napon bocsátják szakmai vitára.

A balatoni viszonyokat nem veszi kellően figyelembe a halgazdálkodásról szóló törvényjavaslat jelenlegi szövege, a keretjogszabály tervezetét a keddi parlamenti nyílt napon bocsátják szakmai vitára – mondta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek hétfőn. A balatoni viszonyokat nem veszi kellően figyelembe a halgazdálkodásról szóló törvényjavaslat jelenlegi szövege, a keretjogszabály tervezetét a keddi parlamenti nyílt napon bocsátják szakmai vitára – mondta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek hétfőn.

 
Füstös Gábor, aki a parlamenti nyílt nap egyik felkért előadója, kifejtette: a halgazdálkodásról szóló törvény megújítására egyebek közt a horgászat és a horgászturizmus térhódítása, a vizek állapota, továbbá az állami tulajdonú vizekre kötött, halászati jogot átadó, 2015-ben lejáró haszonbérleti szerződések miatt van szükség. Álláspontja szerint a horgásztársadalom nagy erőket mozgósít a gazdasági halászat megszüntetésére, amelynek mérséklésével általánosságban véve ő maga is egyetért, de hangsúlyozta, a halászat állományszabályozó szerepére a jövőben is nagy szükség lesz, főként a Balatonon. 
 
Mivel a törvénytervezet a jelenlegi formájában nem tesz különbséget a kereskedelmi és az ökológiai célú halászat között, ha változatlan formában marad, a korlátozások érvényesek lesznek az állományszabályozó halászatra is, akadályozva, esetleg ellehetetlenítve azt – mondta a szakember. „Ha a természetes-vízi halászatot megszüntetnék a Balatonon, mi lenne egyebek közt a tó őshonos halállományát kiszorító, egyre nagyobb példányokból álló, horgászzsákmánynak nem kívánatos busaállománnyal?” A halgazdálkodási törvény az elfogadását követően a halászatról és horgászatról szóló 1997. évi törvényt váltja majd fel.