Elstartol a tavasz Füreden

2013-03-14 12:00:09
Koncert, irodalom, Rodin-kiállítás, reformkori séta szerepel a csütörtöktől vasárnapig tartó I. Füredi Tavaszi Fesztivál programjai között.

A korábbi évek hosszúhétvégeihez hasonlóan Balatonfüreden most is megelevenedik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kora, de idén a Tavaszi Fesztivál elnevezést viselő programsorozat keretében más rendezvények is várják a látogatókat – tájékoztatta az MTI-t a város alpolgármestere, Hári Lenke (Fidesz-KDNP). Csütörtökön este hétkor Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs és gitáros a Rackajam formációval lép színpadra az Anna Grand Hotelben, s Petőfi verset ad elő. Március 15-én délelőtt térzenével kezdődik az ünnepi rendezvénysorozat, a Vaszary Villában Pilvax Kávéház nyílik, a Kisfaludy színpadon diákok adnak műsort, fél egykor kezdődik a Vitorlás étteremben Pörköltészet címmel a Kisfaludy Színház irodalmi produkciója, majd délután háromkor reformkori, anekdotázó, ismeretterjesztő séta indul Laborfalvi Rózával (Kéri Kitty színművész) és Jókai Mórral (Praznovszky Mihály irodalomtörténész).

 
Ötkor Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét Besenczi Árpád adja elő az Anna Grand Hotelben, este hatkor fáklyás felvonulás kezdődik Blaskó Péter színművész vezetésével az Anna Grand Hoteltől a Széchenyi szoborig, ahol ünnepi beszédet mond Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Szombaton délelőtt folytatódik a Pilvax Irodalmi Kávéház a Vaszary Villában, tizenegykor Arany János A nagyidai cigányok című művét Gál Tamás adja elő a Kisfaludy színpadon. Délután kettőkor Balatonfüred csatlakozik az Agykutatás hetéhez azzal, hogy fát ültetnek a Nobel-díjasok ligetében. Ezután beszélgetés kezdődik a városi múzeumban az agyról: vendég lesz Somogyi Péter és Freund Tamás, akik Buzsáki Györggyel közösen 2011-ben megkapták a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány által alapított és első alkalommal odaítélt Agy-díjat. 
 
Négykor a Balatonfüred Néptánc Együttes ad műsort a Kisfaludy Színpadon. Ötkor nyílik meg Tavaszi nyitány címmel a Rodin-kiállítás a Vaszary Villában: a Szépművészeti Múzeumtól érkező alkotások most először lesznek láthatók együtt a fővárosi galérián kívül. Az impresszionista szobrászat legnagyobb hatású képviselője, az első szobrász, aki az emberi testet a maga természetességében ábrázolta, három hónapra költözik a városba. Itt lesz Érckorszak című híres szobra, amely a maga korában nagy vihart kavart, mert az alkotó élő alakról vette a gipszmintát. A szobrok, grafikák és rajzok mellett a művész kultúrtörténeti értékű levelezése is látható lesz a Vaszary Villában. Este hétkor a Csík zenekar koncertezik az Anna Grand Hotel dísztermében. Vasárnap is lesz Pilvax Irodalmi Kávéház a Vaszary Villában, négykor a Mesekastélyban láthatnak gyermekelőadást a Kisfaludy Színpadon, ahol ötkor a Sforzato koncertezik.