Dokumentumfilm készült Litkey Farkasról

2013-02-15 10:40:07
Bemutatták a Vitorlázó című dokumentumfilmet, amely a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkasról és a magyar vitorlássportról szól. A film rendezője Kollmann András, aki korábban Erőss Zsoltról forgatott dokumentumfilmet „A hópárduc talpra áll” címmel.

A BoatShow első napján, csütörtökön mutatták be a Vitorlázó című dokumentumfilmet, amely Litkey Farkasról és a magyar vitorlássportról szól. A 46 éves Litkey Farkas tízszer nyerte meg a legrangosabb balatoni vitorlásversenyt, a Kékszalagot. Vitorlázó dinasztiába született, édesapja indult az 1972-es müncheni olimpián, ő maga pedig az 1996-os atlantai játékokon vett részt, mindketten Finndingivel versenyeztek.

Litkey Farkas 2001 és 2011 között nem talált legyőzőre Európa leghosszabb és legnehezebb tókerülő viadalán, a Kékszalagon, emellett négyszer nyerte meg a szóló Balaton-kerülő versenyt. A film bemutatja a 2012-es Kékszalag felkészülési pillanatait, a hazai hajóépítő mérnökök tudományát, a csapatmunka fontosságát, s az edzéseket a Balatonon.

A film rendezője Kollmann András, aki korábban Erőss Zsoltról forgatott dokumentumfilmet „A hópárduc talpra áll” címmel. A Litkeyről szóló filmről a rendező elmondta, hogy állami támogatás nélkül készült el. Az 52 perces mozi nem számol a televíziós forgalmazással, az áprilisi díszbemutatót követően letölthetővé válik egy honlapról.