Balatonfüred szobrot emel Bujtor Istvánnak

2013-02-11 08:30:19
Balatonfüred szobrot emel a Balatont nagyban népszerűsítő színésznek, melyet Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász tervei alapján készül majd el. Az alkotás egy vitorlás kormányosaként fogja ábrázolni a Bujtor Istvánt.

Szobrot emel Bujtor Istvánnak Balatonfüred, a munkával Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászt bízták meg. A művész már be is mutatta a leendő köztéri alkotás makettjét: egy vitorláson a Bujtor Istvánt ábrázoló alak a kormányos – mondta el Bóka István polgármester. Bujtor István hihetetlen mértékben népszerűsítette a Balatont filmjeivel, amelyek ma is élvezhetők, és melyeket ma is sokan néznek; bárcsak most is lenne olyan filmes, aki ekkora szeretet érez a Balaton iránt, és ennyit tesz érte – indokolta a döntést a polgármester. A szobor elkészítéséhez a balatonfüredi önkormányzat 5, támogatók 7,5 millió forintot biztosítanak – tette hozzá.

Bujtor István több filmet is forgatott a Balaton-felvidéken, legfőképpen Balatonfüreden és Tihanyban, amelyekben Ötvös Csöpiként játssza a főszerepet Kern Andrással, vagyis Kardos dokival. A sorozat legutolsó darabját, A szerencse fiát 2007-ben vették fel ugyancsak Tihany és Balatonfüred környékén, és 2008-ban mutatták be. Bujtor István 2007-től a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, 2009-ben bekövetkezett haláláig. A szobrot a tervek szerint május 5-én avatják fel a balatonfüredi móló előtt, a Vitorlás téren.