Veszprémben a tavaszi vetési terv 60 ezer hektár

2013-02-08 09:57:36
Az őszi, téli csapadék és a kedvező időjárás segítette az őszi vetések fejlődését Veszprém megyében: a hó alatt 31 ezer hektár búza, 7 ezer árpa, 4 ezer tritikálé, ezer hektár rozs és 8,5 ezer hektár őszi káposztarepce van.

Veszprém megyében az őszi, téli csapadék és a kedvező időjárás segítette az őszi vetések fejlődését: 31 ezer hektár búza, 7 ezer árpa, 4 ezer tritikálé, ezer hektár rozs és 8,5 ezer hektár őszi káposztarepce van hó alatt, amely néhol meghaladta a 60-80 centimétert is. A tavaszi vetési terv 60 ezer hektár – közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Nehéz évet tudhatnak maguk mögött az agrárium szereplői – írta a közleményben Boros Gábor, a kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának igazgatója. A legnagyobb káruk a Balaton-felvidéki és a sümegi kistérség szántó-vetőinek volt. Átlagosan tavaly őszi búzából 3,4 tonnát, őszi és tavaszi árpából 3 tonnát, repcéből és napraforgóból alig 2 tonnát, szemes kukoricából 4,2 tonnát takarítottak be a gazdák hektáronként. Harmada volt a lucernaszéna és a szálastakarmányok szükséges mennyisége is az állattartók igényelte mennyiséghez képest, a terményárak 20-30 százalékot emelkedtek – sorolta az igazgató.

Veszprém megyében a tyúkfélék állománya az ezredforduló szintjére esett vissza, 850 ezer darab volt tavaly. A 7,3 ezer háztájiban tartott sertéssel együtt sem éri el a sertések száma a 67 ezret, ami a 2000 évinek csupán a 48 százaléka. Szarvasmarhából 35 ezer darabot tartanak. Hozzátette: a gyümölcs- és szőlőtermelést az aszályt megelőzően a múlt év eleji fagykár tizedelte meg, a fiatal, még nem termő ültetvényekben pedig a csapadékhiány miatt kell az állomány jelentős hányadát tavasszal pótolni. A Veszprém megyei borászok nem panaszkodnak, a Vince napi kóstolók igen jó minőségű borokról adtak számot, a négy történelmi borvidéken legfeljebb az újbor mennyisége lett kevesebb, a vízhiányos forróság 40-50 százalékos lékihozatalt tett csak lehetővé a leszüretelt szőlőből. Tájékoztatása szerint a csaknem 33 ezer méhcsaládot gondozó méhészek is gondokkal küzdöttek, hiszen az akác rügypattanásakor több hullámban fagyott el, a mézelő növények virágzása a hőségben rendkívül gyorsan zajlott, így a hordás ideje – ezáltal a méz mennyisége – fele lett a tavalyelőttinek.