Újabb népszavazást tartanak Kenesén

2012-12-15 08:48:44
Jövő márciusban arról döntenek Balatonkenesén, egyetértenek-e a tervezett, új közigazgatási határokkal. Egy magánszemély kezdeményezésére írtak ki népszavazást, ugyanis idén Balatonkenese akarattyai városrésze helyi népszavazáson úgy döntött, hogy leválik a városról és önálló település lesz.

Újabb helyi népszavazást tartanak Balatonkenesén. Jövő márciusban arról döntenek, egyetértenek-e a tervezett, új közigazgatási határokkal – tájékoztatott a város jegyzője. Nánássy Elek elmondta: egy magánszemély kezdeményezésére írtak ki népszavazást, ugyanis idén Balatonkenese akarattyai városrésze helyi népszavazáson úgy döntött, hogy leválik a városról és önálló település lesz.

A döntés előkészítő bizottság kijelölte az új település elméleti közigazgatási határait, s március 24-én immár nem csak az akarattyaiak, hanem az egész város szavaz arról, hogy egyetért-e ezekkel a határokkal – magyarázta a jegyző. Ennek a második népszavazásnak nem lesz joghatása az eredeti döntésre, vagyis hogy a két település különválik, hiszen arról jogerős döntés van, az ügyben a köztársasági elnök mondja ki a végső szót.

Balatonakarattya és Balatonkenese közigazgatási határairól a 2014-es választásokat követően a két különálló önkormányzat hoz döntést a közigazgatási határokról; ha nem tudnak megegyezni, bíróság dönt róla – tájékoztatott a jegyző.