Olaszok vadásztak szabálytalanul a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

2012-11-23 09:39:09
Az irmapusztai halastavaknál szabálytalanul vadászó olasz állampolgárokat értek tetten. A külföldi vadászokkal többek között nem volt kísérő, nem volt engedélyük és tiltott félautomata sörétes fegyverekkel vadásztak.

Szabálytalanul vadászó olasz állampolgárokat értek tetten a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az irmapusztai halastavaknál – tájékoztatott az igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője csütörtökön. Fischer József elmondta: a különleges madárvédelmi rendeltetésű Natura 2000 hálózat területen vadászfegyverekből származó lövésekre figyeltek fel szerda délután. Kiderült, hogy olasz rendszámú gépjárművekkel vadászok érkeztek a területre, amelyen  korábban vadászatot nem jelentettek be. A rendőrség megérkezése után hat olasz vadászt vontak eljárás alá, ők addig ötven-hatvan lövést adtak le, és elmondásuk szerint öt víziszárnyast ejtettek, amelyeket azonban nem sikerült megtalálni.

A külföldi vadászokkal nem volt kísérő, nem rendelkeztek a területre érvényes állami vadászati engedéllyel, tiltott félautomata sörétes fegyverekkel vadásztak, ólomsörétet használtak, ami e területen szintén tilos, a helyi vadásztársaság beíró könyvébe is szabálytalanul lettek bejegyezve, továbbá nem részesültek a vadászat előtt balesetvédelmi oktatásban – sorolta a szabálytalanságokat Fischer József. Az ügyben a vadászati hatóság is vizsgálatot folytat.