Gyorskompot terveznek a Balatonra

2012-10-11 09:50:43
A Veszprém megyei Napló úgy tudja: a Badacsony-Fonyód közötti távot mindössze húsz perc alatt tenné meg a tervezett gyorskomp.

Gyorskompot terveznek a Balatonra Badacsony és Fonyód között – írja a Veszprém megyei Napló. Még az 1990-es évek elején a Révfülöp–Balatonboglár útvonalra tervezték a 2. kompjáratot, ám lakossági tiltakozás miatt később Pálkövéhez helyezték át a tervezett útvonalat. Ezek után újabb lakossági tiltakozás miatt végül elvetették a koncepciót. A Badacsony–Fonyód közötti komp ötletével ezek után kezdtek el foglalkozni: 2006 márciusában még kísérleti járatot is indítottak. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója ekkor úgy nyilatkozott, hogy 2009-től már rendesen közlekednek majd a  tervezett gyorskompok.

A beruházás költségét mintegy nyolcmilliárd forintra becsülik. A pénz fedezné a meglévő kikötők, utak átalakítását, hajók beszerzését, valamint a járulékos infrastruktúra kiépítését. A Badacsony-Fonyód közötti 5,5 kilométeres távot a tervezett járat 20 perc alatt tenné meg, azaz legalább kétszer olyan gyorsan, mint a jelenlegi kompok. A 60–65 méter hosszú komphajókon 48– 50 autó és az egyéb terheléstől függően 350–1000 utas férne el. Az az évi 100–120 ezer utas, aki jelenleg személyhajókon közlekedik, így már gyorskomppal járhatna. A szántódi rév gépjárműforgalmának 20– 25 százaléka is átterelődne az új kompra.