Folytatják a Tihanyi legenda-projektet

2012-09-10 12:58:36
Folytatódik a Tihanyi legenda-projekt: szeptemberben több helyszínen ismét munkához látnak, hogy jövő tavaszra a település történelmi része megújult külsővel fogadhassa a turistákat.

A nyári turistaszezonban leálltak a munkálatok, mostantól azonban a Pisky sétányon, a Csokonai ligetben, a Visszhang és a Batthyány utcán, a Kálvárián, a Borsos Miklós téren és a Kossuth utcán folytatódik az összességében 793 millió forintos Tihanyi legenda-projekt, amelyhez az Európai Unió és az állam a Közép-Dunántúli Operatív Programon keresztül csaknem 600 millió forinttal járul hozzá – közölte az önkormányzat hétfőn. A munka a földkábeles hálózat kialakításával folytatódik a Garay utca-Pisky sétány kereszteződésénél, aztán a Visszhang utcán a Batthyány utcai kereszteződésig; ennek köszönhetően eltűnnek a műemléki környezetet elcsúfító légkábelek. Ezzel párhuzamosan a Pisky sétányon folytatódik a támfal burkolása, a járófelület kialakítása.

Az apátság melletti terület parkosítása szeptember második hetében kezdődik. A Visszhang utcában felmarják az aszfaltburkolatot, majd három ütemben, november elejéig elkészül az úttest átépítése és burkolása. Szeptember közepén kezdődik a Batthyány utca 13. számnál lévő kávézót körülvevő közterület burkolása. A Kálvárián új kőkereszteket, bronzszobrokat helyeznek el, és egy emlékkápolnát is kialakítanak. A Borsos Miklós téren az apátsághoz vezető útszakasz felújítása, valamint a parkosítás, továbbá a Kossuth utcában a Petőfi utcától a Kolostor étteremig levő járdaszakasz felújítása szeptember közepén kezdődik. A főutcát 2013 tavaszán aszfaltozzák.

A munka zömét a tervek szerint november 15-éig elvégzik, a parkosítás és az új útburkolatok kialakítása pedig jövő tavaszra fejeződik be teljesen.