Átvette a MÁV-Start a balatonfenyvesi kisvasutat

2012-09-06 08:36:14
Teljes eszközállományával és valamennyi dolgozójával együtt átvette a balatonfenyvesi kisvasutat a MÁV-Start szeptember 1-től a MÁV-tól.

Átvette a balatonfenyvesi kisvasutat teljes eszközállományával és valamennyi dolgozójával a MÁV-Start szeptember 1-től a MÁV-tól, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a térségi vasúti személyszállítási tevékenység végzésére szóló működési engedélyt az új tulajdonosnak – közölte a MÁV-Start Zrt. szerdán. A keskeny nyomtávú vasúton jelenleg Balatonfenyves és Somogyszentpál között van menetrendszerinti forgalom, de a hatóság határozata lehetőséget ad a Központi főmajor és Csiszta-Gyógyfürdő közötti későbbi közlekedtetésre is – közölte a vasúttársaság.

A közlemény szerint az üdülőrégió egyik turisztikai attrakciójának számító, ám többször a bezárástól fenyegetett fenyvesi kisvasúton a nyáron már a korábbi napi 5 helyett 6 vonatpár közlekedhetett. Megkezdődött a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának kialakítása, és folynak az egyeztetések a 2002-ben lezárt Központi főmajor és Csiszta-Gyógyfürdő vonalszakasz újranyitásáról, annak helyi-turisztikai hasznosításáról. Az utasok száma a 2009-es visszaesés óta folyamatosan növekszik, tavaly több mint 37 ezer utast szállított a kisvasút a turisztikai és hivatásforgalomban, ebben az évben pedig várhatóan eléri a 39 ezret az utaslétszám.

A kisvasútra a jegyeket szeptember 1-től a MÁV-Start árusítja. A Hungary Card tulajdonosok és a Balaton Mix jegyet felmutatók 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, érvényes egyebek mellett a családi és csoportos, valamint a 26 év alatti fiatalok kedvezménye, illetve a START Klub kártyacsaládra vonatkozó kedvezmény. Váltható névre szóló összvonalas bérletjegy is. A közlekedő vonatok menetrendjében nincs változás, azokról információ a MÁV-start weboldalán található, illetve a MÁVDIREKT ügyfélszolgálat 06-40-494949-es telefonszámán kérhető – közölte a vasúttársaság.