Többet hajóztunk idén a Balatonon

2012-08-22 16:21:18
A Balatoni Hajózási Zrt. elégedett az idei szezonnal; a kompon szállított járművek száma 6,4 százalékkal, az utasok száma 4,5 százalékkal emelkedett, és 1 százalékkal nőtt a személyhajók utasforgalma is az előző évi adatokhoz képest.

A Balatoni Hajózási Zrt. elégedett az idei szezonnal; a kompon szállított járművek száma 6,4 százalékkal, az utasok száma 4,5 százalékkal emelkedett, és 1 százalékkal nőtt a személyhajók utasforgalma is az előző évi adatokhoz képest – tájékoztatta Horváth Gyula, a társaság vezérigazgatója az MTI-t szerdán. A Szántód-Tihany között közlekedő kompon január elsejétől augusztus 21-ig 252,4 ezer járművet és 722 ezer 600 utast szállítottak.

A balatoni turizmus alakulásában fokmérőnek számító kompforgalom adatai szerint tovább tart a bicikliturizmus fellendülése az üdülőrégióban: az előző év hasonló időszakához képest 27,1 százalékkal több, közel 43 ezer kerékpár szállításához váltottak jegyet az utasok. A személyhajózásban 5,6 százalékkal nőtt az eladott jegyek utáni bevétel, amelynek egy része az utasok számának 1 százalékos emelkedéséből, egy része pedig az idei tarifa emelésből fakad. Horváth Gyula elmondta, a júliusi nagy meleg, és az azt követő erős szelek nem kedveztek a hajóforgalomnak, ami viszont augusztus 10-21. között kiemelkedően jól alakult.

A társaság tulajdonában lévő boglári Sellő kempingben 21 százalékkal, a balatonszemesi Hattyú kempingben 1 százalékkal, a cég siófoki szállodájában 3,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt év adataihoz képest.

Az alacsony vízszint többször okozott feszültséget a társaság által működtetett vitorláskikötőkben, ahol a bérlő vitorlástulajdonosok nehezményezték a nehéz kijutást a tóra, de eddig minden ilyen jellegű problémát sikerült orvosolni, legutóbb a siófoki, a fonyódi és a badacsonyi kikötők kotrását végezte el a cég a vezérigazgató beszámolója szerint.