Humán calicivírus miatt betegedtek meg a gyerekek

2012-07-25 10:50:36
A vizsgálatok eredménye szerint humán calicivírus okozta a megbetegedéseket múlt szombaton abban a balatonakali táborban, ahonnan tizenöt gyereket kellett kórházba vinni.

A laboratóriumi vizsgálatok eredménye szerint humán calicivírus okozta a megbetegedéseket múlt szombaton abban a balatonakali táborban, ahonnan tizenöt gyereket kellett kórházba vinni hányás és hasi panaszok miatt – mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője. Pápai Enikő hozzátette: a vírust feltehetően egy, a Dörgicsei úti táborba már betegen érkezett gyerek „hozta magával”, és megfertőzte a többieket. Az ilyen fertőzés a nyári hónapokban gyakori – mondta az osztályvezető.

A kétszáz személyes üdülőben már szombaton elvégezték a turnusváltáskor kötelező fertőtlenítést, és kézfertőtlenítőket helyeztek ki, megelőzve ezzel a calicivírus esetleges továbbterjedését. Ezek használatára a hangosbemondókon keresztül figyelmeztették is a gyerekeket – ismertette az osztályvezető. A kórházból vasárnap minden gyereket hazaengedtek, nagy részük addig infúziós kezelésre szorult. A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató vasárnap azt mondta: a vizsgálatok szerint a megbetegedés forrása nem a tábori konyha. Leitold József közölte, hogy a létesítmény konyhájában mindent rendben találtak, ezért nem emeltek kifogást a következő turnus érkezése ellen sem.