Kevesebb hekk, több balatoni hal

2012-07-19 10:59:56
Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Kossuth Rádióban elmondta: egyre több a balatoni hal a part menti éttermekben, a korábban szinte egyeduralkodó hekk kezd visszaszorulni.

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Kossuth Rádióban elmondta: a Balaton élővilágában történt utóbbi változások közül a hínár visszaszorulása nem tudatos, külső beavatkozás eredménye, hanem a tó partján lezajló folyamatok természetes következménye. A szakember a hekkről szólva elmondta: a korábban szinte egyeduralkodó fajta helyett egyre több a balatoni hal a balatoni éttermekben.

Füstös beszélt az angolna mennyiségének csökkentéséről és a busaállomány elszaporodásáról is, utóbbi halfajta a planktonkészlet pusztulása miatt az őshonos fajokra is veszélyes. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetője a felhozta a gondok között a folyamatosan jelen lévő orvhalászatot is. Keményen küzdenek ellene, idén pedig már sok komoly fogásuk volt – mutatott rá Füstös.