Eredményes tiltakozás: Balatonkenese lebontja a vízparti kerítést

2012-07-19 22:25:02
Visszavonta korábbi döntését a balatonkenesei képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén, és úgy döntött, hogy lebontatja a július 5-én a parti sétány keskeny sávján felhúzott kerítést.

Horváth József az Alsóréti Üdülő Egyesület elnöke a rendkívüli testületi ülés után elmondta: mintegy száz civil vett részt az ülésen, amelyen ezúttal nem bontakozott ki vita, a testület rövid idő alatt egyhangúlag úgy döntött, hogy korábbi határozatával szemben lebontatja a kerítést.

Tömör István (Fidesz-KDNP), Balatonkenese polgármestere korábban azt MTI-nek azt mondta: az érintett, bejáró nélküli partszakaszra, amely hivatalosan közpark, hiába helyezték ki a Fürödni tilos! táblát, sokan mégis ott fürödtek, ami már balesethez is vezetett.

Akkor hozzátette: az utóbbi időben két panasz is érkezett emiatt hozzájuk, ezért döntött úgy a testület, hogy lekerítik a mintegy 200 méter hosszú, 10-25 méter szélességű parti sávot, majd strandnyitási engedélyt kérnek. Reményeik szerint egy-két héten belül megtörténik a vízminőség-vizsgálat, fogadnak vízi mentőt, elhelyeznek egy strandlejárót, és fizetős strandként megnyithat ez a partszakasz is.

A kerítés ellen komoly civil ellenállás bontakozott ki, Horváth József szerint ennek is köszönhető, hogy a testület visszavonta határozatát.