Keszthelyi-Nagy Rita, a magyar női vízilabda-válogatott csapatkapitánya a Mandinernek: Mindent megteszünk, hogy az aranyérmet itthon tartsuk!

2022. július 02. 17:54

A magyar női vízilabda-válogatott kiélezett, drámai meccsen legyőzte Hollandiát a hazai vizes világbajnokságon az elődöntőben, így 17 év után megint döntőben szerepel. Az ellenfél ezúttal is az Egyesült Államok csapata lesz a szombaton 20 órakor kezdődő fináléban a Hajós Alfréd uszodában. A játékosok közül a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita, Garda Krisztina, Leimeter Dóra és Magyari Alda értékelt a Mandinernek.

2022. július 02. 17:54
null
Bánfalvi Szabolcs

A magyar női vízilabda-válogatott rendkívül izgalmas mérkőzésen 13-12-re nyert Hollandia ellen a hazai rendezésű vizes világbajnokságon csütörtökön az elődöntőben. Így a 2005-ös montreali világbajnoki finálé után újra döntőt játszhatnak a mieink, akik ezúttal is az amerikaiak ellen ugranak medencébe a szombaton 20 órakor kezdődő fináléban a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Kanadában 17 éve világbajnok lett a magyar csapat. A nemzeti együttesünk jelenlegi játékosai közül Garda Krisztina, Leimeter Dóra, Magyari Alda és a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita osztotta meg gondolatait a Mandinernek.

Garda Krisztina a vizes világbajnokság női vízilabda tornájának elődöntőjében játszott Magyarország–Hollandia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

„Az akarat döntött a hollandok elleni találkozón. Nagyon akartuk azt a győzelmet. Előtte megbeszéltük a lányokkal, hogy mindent meg kell tenni, hogy sikerüljön a döntőbe jutás. Sajnos a védekezésünk nem úgy működött, ahogy az előtte lévő két mérkőzésen. De nagyon örülök, hogy szívvel kivédekeztük az utolsó másodperceket a végén. Kőkemény meccs lesz a fináléban az amerikaiak ellen. Nem azzal kell foglalkozni, hogy ez egy világbajnoki döntő.

Azt kell játszani, amit előre megbeszélünk. Aztán meglátjuk, hogy mindez mire lesz elég” – mondta a Mandinernek Garda Krisztina, aki a hollandok elleni elődöntőben remekül játszott és két gólt szerzett.

A magyar Leimeter Dóra (balra, hátul), Parkes Rebecca (jobbra) és a holland Iris Wolfes (balra) a vizes világbajnokság női vízilabda tornájának elődöntőjében játszott Magyarország–Hollandia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

„Az elődöntő előtti mérkőzéseken a védekezésünk működött a legjobban, ám a védelmünk kicsit szétcsúszott a hollandok ellen. Elöl viszont jobban tudtunk a helyzetekkel gazdálkodni. Nagyon kemény találkozó volt. Nem biztos, hogy a legjobbunkat nyújtottuk. Azonban mindenki óriási akarattal és küzdéssel állt ahhoz a meccshez. Így vittük végig az egész meccset, és egy pillanatra sem roppantunk össze, akkor sem, amikor a hollandok kiegyenlítettek. Nagyon nagy győzelem volt. Meg kell találnunk a támadás és a védekezés közötti egyensúlyt, hogy jól játszunk hátul is, és a támadásokat is jól be tudjuk fejezni. Sok volt a tizenkét kapott gól. Igaz, több gólt tudtunk lőni, de ez nem mindig sikerülhet” – értékelt a Mandinernek Leimeter Dóra, aki a hollandok ellen kiváló játékkal négy gólt szerzett, és elárulta, hogy neki nem számít, hogy hány gólt dob, csak az a fontos, hogy a csapat nyerjen.

„Előtte mondtam a lányoknak, hogy kicsit adósnak éreztem magam elöl. Viszont azt is mondtam nekik, hogy ha a hátralévő két meccsen nem lövök gólt, de nyerünk, akkor nekem az is teljesen jó. Persze örülök, hogy tevékeny részese voltam a hollandok elleni győzelemnek. Boldoggá tesz, hogy a vilábajnoki elődöntőben jött ki belőlem egy olyan teljesítmény, amire képes vagyok” – fogalmazott Leimeter, aki a finálé kapcsán is megosztotta gondolatait.

– zárta Leimeter.

Garda Krisztina és Magyari Alda a vizes világbajnokság női vízilabda tornájának elődöntőjében játszott Magyarország–Hollandia mérkőzés végén a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Magyari Alda, a válogatott kapusa óriási bravúrt mutatott be a Hollandia elleni mérkőzés végén, és ezzel megtartotta a magyar válogatott az egygólos előnyét a végéig, így nyert és bejutott a fináléba.

„Ha szoros a meccs, akkor kijön belőlem és a lányokból az őrület, illetve az is, hogy meg kell mutatnunk, mit tudunk. Az utolsó három percben csak annyit mantráztam, hogy egy védés, egy védés, nem érdekel, mi a vége, de egy védés. És ha megvan az az egy védés, akkor bejutunk a döntőbe. Szerencsére bevált, nagyon kellett az a hét a hatos védés. Amikor kivédtem, akkor annyi játszódott le bennem, hogy úristen, még van egy szöglet, aztán megint védeni kell. Ahogy láttam, hogy kiesik a holland lány kezéből a labda, már éreztem, ha hozzám jön a labda, akkor csak eldobom, menjen innen el, ne legyen a kapu közelében. Akkor már az volt bennem: úristen, döntőt játszunk!” – emlékezett vissza a Mandinernek Magyari Alda a hollandok elleni győztes elődöntő utolsó másodperceire. A meccs emberének Magyarit választották meg.

Magyari Alda a vizes világbajnokság női vízilabda tornájának elődöntőjében játszott Magyarország–Hollandia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

„Hiába kaptam meg a meccs legjobb játékosa címet, az összes játékos, stábtag és szurkoló megérdemelte közösen ezt a díjat. Ezt együtt csináltuk meg. Azzal nem kell foglalkozni, hogy engem választottak meg a legjobbnak. Menni kell tovább, sokkal nehezebb mérkőzés vár ránk. De együtt azzal sem lehet gond. A Hollandia elleni meccset nem a védekezéssel nyertük meg, de a lányok mindig besegítenek a legfontosabb pillanatban. Ha a szombati döntőben ugyanígy játszunk támadásban, akkor azzal nem lesz gond, viszont a védekezésünkön kell még csiszolni” – tette hozzá Magyari, és megosztotta, hogy mit vár a finálétól.

„Könnyebb úgy játszani, hogy már biztosan dobogóra állunk. De még mindig van bennünk.

Ez teljesen más összecsapás lesz. Ha mindenki a saját feladatára fókuszál, akkor nem lehet gond, és nagyon jó mérkőzést játszhatunk. Mindenkinek élveznie kell a játékot, és meg kell mutatnunk, mire vagyunk képesek. Mindig azt kérem a lányoktól, hogy úgy teljesítsünk, hogy belehaljunk egymásért a vízben, és ki se tudjunk mászni a medencéből. Így történt a hollandok ellen is. Ha úgy játszunk az amerikaiak ellen is, akkor nem lehet probléma. A szurkolók pedig hatalmas erőt adnak, ennyi ember előtt még életemben nem játszottam. Mindez büszkeséggel tölt el” – fejezte be gondolatait Magyari.

Keszthelyi-Nagy Rita a vizes világbajnokság női vízilabda tornájának elődöntőjében játszott Magyarország–Hollandia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

„Nagyon örülök, hogy sikerült meglépnünk egy újabb lépcsőfokot, és megtanultunk elődöntőt is nyerni. 2017 óta építettük ezt a csapatot, beépítettük az újabb játékosokat.

Bízom benne, hogy a következő években ez nem lesz az egyetlen döntő, amit játszani fog ez az együttes” – kezdte a Mandinernek Keszthelyi-Nagy Rita, a magyar női vízilabda-válogatott csapatkapitánya.

Az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok Keszthelyi-Nagy elárulta, hogy mi volt a hollandok elleni meccsen a siker kulcsa. „Leginkább az eggyel több lőtt gól számított. Illetve az döntött, hogy Alda a legjobbkor hatalmasat védett. Végig volt tartásunk a meccsen, a rossz kéz oldalunk nagyon eleven volt, és az utolsó pillanatokban mindig meghoztuk a jó döntéseket. Mozgattuk a hollandokat, elöl is magunkhoz tértünk, bár ez kicsit a védekezésünk rovására ment. A lényeg az, hogy nyertünk, senki nem fog emlékezni rá, hogy hogyan sikerült” – folytatta Keszthelyi-Nagy, majd kitért a fináléra is.

„Nagyon jó mérkőzést várok a döntőben. Azt várom, hogy

mert ahogy a lányoknak is mondtam, minden nap felkel majd a nap, így a döntő után is. Az fontos, hogy miután kijövünk a medencéből, tükörbe tudjunk nézni” – közölte Keszthelyi-Nagy.

Keszthelyi-Nagy Rita (jobbra) és a holland Sabrina van der Sloot a vizes világbajnokság női vízilabda tornájának elődöntőjében játszott Magyarország–Hollandia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A döntőben a világ legerősebb csapataként számon tartott Egyesült Államok válogatottja lesz a mieink ellenfele. Igaz, 2021. július 28-án a magyar női vízilabda-válogatott hatalmas bravúrral 10-9-re legyőzte az amerikaiakat a tokiói ötkarikás játékokon a csoportkör harmadik fordulójában. Ez azt is jelentette, hogy akkor az Egyesült Államok válogatottja 13 év után kapott ki újra olimpián.

Azt is tudjuk kamatoztatni, hogy az olimpián hogyan vertük meg őket. De azóta az Egyesült Államok csapatának a fele kicserélődött. Nem ugyanazok a centereik vízilabdáznak náluk, akik az olimpián szerepeltek. Most sokkal több mozgással játszanak, ezért rengeteg kiállítást ítélnek az ellenfeleik ellen. Erre nekünk nagyon jól kell reagálnunk. Nagyon sokat kell majd úsznunk védekezés közben. Leginkább fejben kell ott lennünk, hogy le tudjuk követni őket. A védekezésen fog múlni a találkozó sorsa, elöl pedig valahogy mindig találunk egy gólt” – elemzett a 30 éves Keszthelyi-Nagy, aki kitért a lelkes hazai közönségre is.

„Nagyszerű érzés, hogy ennyien kijöttek és szurkoltak nekünk. Remélem, még többen kijönnek majd a döntőre drukkolni nekünk. Bízom benne, hogy jó, izgalmas és szoros mérkőzéssel szolgálunk majd.

De a sportra általában az jellemző, hogy 50-50 százalék az esély a győzelemre” – fejtette ki Keszthelyi-Nagy.

 

Nyitókép: A magyar női vízilabda-válogatott csapatkapitánya, Keszthelyi-Nagy Rita vezére a nemzeti együttesnek a hazai rendezésű világbajnokságon is. Fotó: Trenka Attila

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. július 03. 13:35
A mi csapatunk fiatal. Még világversenyen elporolhatjuk az amikat.
Davidov
2022. július 03. 10:12
A legtöbb esetben a kaputól legtávolabb lőtt. Mi volt ennek az oka? Minden 6-7. lövésből 1 gól... Ma már gratulálok a 2. helyhez.
Héja
2022. július 03. 09:55
Lányaink így is óriásit harcoltak. Szívből gratula mindegyiknek.
Lion
2022. július 03. 09:54
Az amcsik jobbak voltak sajoos. Ezüst is csillog de nem úgy :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik