Az ING szerint a román gazdaság óriásit zuhan, a magyar alig esik vissza idén

2020. április 06. 11:50

Akár 6,6 százalékkal szűkülhet a román gazdaság idén, miközben a lengyelek és a csehek is erős recesszióba kerülhetnek a koronavírus miatt. Az ING holland pénzügyi szolgáltató elemzői szerint Magyarország gazdasága is zsugorodik, viszont a legkisebb mértékben a régióban.

2020. április 06. 11:50
null

A közép-kelet-európai országok kicsi, nyitott gazdaságok, ezért a koronavírus járvány hatásait érzékelik a belső, de a globális kereslet összeomlása révén is. Ezért véli úgy az ING Think, az ING gazdasági elemző csapata, hogy ezen országok gazdasága szűkülni fog 2020-ban és csak kormányzati ösztönző csomagokkal lehet enyhíteni a visszaesést.

Az elemzők szerint a világkereskedelem leállásával a gyengébb belföldi árfolyamok sem képesek ellensúlyozni a gyengébb hazai növekedési rátákat. Emiatt is döntöttek úgy, hogy újragondolják korábbi előrejelzéseiket és jelentősen csökkentik ezeket. 
 
Ez alapján Románia szenvedheti el a legnagyobb, akár 6,6 százalékos zsugorodást idén. Lengyelországban és Csehországban valamivel enyhébb lesz a csökkenés, miközben

Magyarország szenvedheti el a legkisebb visszaesést egy 0,8 százalékos idei GDP-csökkenéssel.

Ami a növekedési pályát illeti, az év második negyede lehet a legrosszabb, de szerény fellendülés várható az év második felében, vélik az elemzők.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2020. április 15. 16:31
Akkor mondjuk szólj a haveroknak, hogy nem shortolják a forintot.
BőröndÖdön
2020. április 15. 16:30
Aha,370 az Euró....gratulálok!
illiberator
2020. április 15. 16:29
Bezzeg Románia! De azért ne bízzuk el magunkat, mert csak az elején járunk. Még a nyár is hátra van!
glensi
2020. április 15. 10:10
Reméljük, hogy így lesz. De azért majd nyugtával a napot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik