A párhuzamos társadalom veszélyeiről tárgyalt a holland parlament

2020. február 25. 17:36

Átláthatóbbá tenné a civil és vallási szervezetek külföldi finanszírozását, illetve csökkentené a kockázatos külső befolyások szerepét a holland kabinet. Utóbbira több példa is adódik a mecsettámogatások külföldi finanszírozása kapcsán.

2020. február 25. 17:36
null

A két törvényjavaslat egyike a szélsőséges szervezetek büntethetőségét célozza, a másik pedig a civil és vallási szervezeteket kívánja átláthatóbbá tenni. Az elmúlt két hétben a képviselőház összesen 18 meghallgatást szervezett biztonsági szakemberek, muszlim vallási vezetők, tanárok részvételével a külföldi finanszírozások, elsősorban mecsetfinanszírozások tárgyában. 

A külföldről érkező mecsettámogatások esetében több példa is jól mutatja, hogy a támogatások egyúttal nemkívánatos beavatkozást is eredményeznek. A megoldás azonban nem egyértelmű, mivel a szakemberek szerint a külföldről jövő finanszírozás megtiltása önmagában nem feltétlenül a legcélravezetőbb megoldás: az érintettek ugyanis ebben az esetbe biztosan találnának más pénzügyi megoldást a pénzösszegek célba juttatására.

A mérsékelt, a holland társadalomba jobban integrálódott muszlim közösségek bevonása lehet a megoldás sok politikus szerint, mivel ezek sokkal kevésbé nyitottak a radikális ideológiákra. Ugyanakkor éppen e közösségek vezetői hívják fel a figyelmet arra a generációs szakadékra, ami megnehezíti a fiatalok megóvását az iszlamista szélsőségektől. „Több olyan radikális prédikátorról tudunk, akik népes követőtáborral rendelkeznek a közösségi médiában és nagyon tehetséges szónokok. A fiatal generáció pedig nagyon fogékony a megszólalásaikra” – mutatott rá a parlamenti meghallgatás során Saïd Bouharrou, a Marokkói Mecsetek Tanácsának alelnöke. Éppen ezért lenne kulcsfontosságú a gyermekek és fiatalkorúak megfelelő felkészítése az olyan esetekre, amikor radikális megkeresésekkel szembesülnek az interneten. Ugyanígy fontos lenne olyan mérsékelt imámok tevékenységét támogatni, akik képesek felvenni a versenyt a szalafista prédikátorokkal.

Az egyik törvényjavaslat értelmében könnyebb lenne a társadalmat, a nemzetbiztonságot, illetve általában a hollandiai közrendet fenyegető jogi személyek büntetőjogi felelősségre vonása, valamint szigorítanák a kapcsolódó büntetéseket. Az erre vonatkozó, a polgári törvénykönyv módosítását célzó javaslat 2019 decembere óta a képviselőháznál van.

A másik javaslat a civil szervezetek átláthatóságát célozza. A február 18-án véleményezésre az Államtanácshoz került javaslat értelmében a civil és vallási szervezeteknek be kell számolniuk jelentősebb, EU-n kívülről érkező támogatásaikról. A kabinet erre a törvényre egy „első lépésként” tekint, vagyis először a külföldről érkező finanszírozásokat kívánják átláthatóbbá tenni. Ezt követően kerülhet sor a külföldi forrásból származó finanszírozás korlátozását célzó változtatásokra. A kabinet a korlátozásra vonatkozó összes lehetőséget mérlegelni kívánja. 

A párhuzamos társadalommal kapcsolatos aggodalmak is előkerültek a meghallgatáson. A tanárok számára sokszor súlyos nehézséget okoz az eltérő értékrendek közötti konfliktusok kezelése. Ahogyan Leon Meijs, a Factor Veiligheid közösségi képzőközpont egyik trénere rámutatott, van olyan város is Hollandiában, ahol a bölcsődétől 11 éves korig a gyerekek úgy járhatnak a tanintézményekbe, hogy egyáltalán nem kell kilépniük a zárt „iszlám szigetről. Dick Schoof, a holland titkosszolgálatok vezetője e téren ugyanakkor óvatosabban nyilatkozott, szerinte „még csak a kezdeti stádiumban vagyunk, a párhuzamos társadalom kiépítése még nem tökéletes”. Ezzel együtt felhívta a figyelmet a „szalafista térítők” veszélyére, illetve arra, hogy milyen tökéletes „látszatpolitikát” folytatnak: kívülről ugyanis kifejezetten progresszívnek tűnnek, belső köreikben azonban sokkal inkább radikális hangnemet ütnek meg. 
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2020. március 09. 22:05
"A mecsetek a mi laktanyáink, a kupolák a sisakjaink, a minaretek a bajonettjeink, a hívek a katonáink." (Erdogan)
duzur
2020. március 09. 20:57
Vannak sikeres nagy országok amik csupa párhuzamos tarsadalomból állnak. A fontos az, hogy erös legyen köztük az összetartó kapocs, a kölcsönös tisztelet és, hogy bízzanak a közös jövöbe.
anegy_
2020. március 09. 20:56
Nektek (is) már reszeltek idióta hollandok! Jobban mondva, jó reggelt müezinnel! (nem müzlivel)
Knerten
2020. március 05. 01:48
Nincsenek ilyen országok. Ha esetleg az USÁ-ra gondolsz, az nem ilyen. Ott bizony kőkeményen megköveteli a többségi, patrióta társadalom, hogy patrióta amerikaivá válj és beilleszkedj. Természetesen a magát "demokratának" csúfoló bolsevik beállítottságú liberális párt mindent meg is tesz, hogy ezt a követelményt eltüntesse. Ugyanez igaz Ausztráliára és Kanadára is. Az összes többi párhuzamos társadalmakból álló ország vagy (fél)diktatórikus rendszerrel tartja fenn a működőképességét (leginkább Oroszország és Kína jut eszembe), vagy a "nagy és sikeres" jelzők közül leginkább a "nagy" igaz rá, a sikeres csak részben vagy egyáltalán nem (India, Pakisztán, Brazília, lassan pár nyugat-európai ország is ide fog tartozni, pl. Franciaország).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik