Londoni elemzők: A 2020-as magyarországi költségvetésben nincs jelentősebb kockázat

2020. január 21. 11:09

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg „finomhangolási üzemmódban” működik a magyar monetáris és költségvetési politika, ami arra vall, hogy egyik területen sem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk.

2020. január 21. 11:09
null
Takács Zsolt
Kecskeméti TV

A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlegének (BofA Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői a minap tájékozódó látogatást tettek a közép-európai EU-gazdaságokban.

Benyomásaikról összeállított, Londonban bemutatott tanulmányukban kiemelik azt a véleményüket, hogy

a Magyar Nemzeti Bank „kényelmes helyzetben” van:

az infláció jórészt ellenőrzés alatt áll, mivel a maginfláció az elmúlt hónapokban lefelé indult, és úgy tűnik, hogy a forintárfolyam szűk, 328-336 forint/euró sávban rögzült.

Komfortzóna

A ház londoni elemzői szerint az MNB – ha valamiért kikerülne jelenlegi komfortzónájából – kisebb kiigazításokat végrehajthat a devizaswap-állományban, de nem tapasztalható elkötelezettség a monetáris alapállás módosítására semelyik irányban, tekintettel a továbbra is meglehetősen bizonytalan külső környezetre.

A BofA Global Research szakértői szerint

a költségvetési finanszírozás pozitív pályán van,

és ehhez jelentős hozzájárulást nyújt a lakossági kötvényértékesítés.

Kockázatmentes költségvetés

A cég elemzői közölték, hogy a 2020-as magyarországi költségvetésben nem látnak semmilyen jelentősebb kockázatot. Véleményük szerint ha lesz is bármilyen költségvetési ösztönzés, azt a hatóságok inkább 2021-re tartogatják, tekintettel a 2022-ben esedékes választásokra.

A ház londoni elemzői az eddigi 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelték az idei egész éves átlagos magyarországi inflációra adott előrejelzésüket, elsősorban a vártnál kissé magasabb, 4 százalékos decemberi tizenkét havi infláció és a viszonylag gyenge forintárfolyam környezetében emelkedő olajárak miatt.

Várakozásuk szerint ugyanakkor a teljes kosárra számolt infláció most már tetőzik, és az év végére 3 százalékra lassul. Mindehhez járul, hogy nem mutatkozik egyértelmű iránymutatás sem az euróövezeti jegybank (EKB), sem az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve részéről, és ebben a környezetben az MNB valószínűleg fenntartja jelenlegi monetáris politikai alapállását – jósolták tanulmányukban a BofA Global Research londoni elemzői.

Az MNB változatlan idei monetáris alapállása gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségben.

Az infláció ellenére marad az alacsony kamatláb

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális gazdasági-üzleti elemzőház, a Capital Economics friss évindító térségi helyzetértékelésében közölte: várakozása szerint a „hihetetlenül enyhe” monetáris alapállású magyar jegybank szemet huny a célszintet jóval meghaladó, hétévi csúcson járó infláció felett, és az idén nem változtat 0,90 százalékos alapkamatán.

A ház szerint a reálkamatok ebben a környezetben változatlanul mélyen a negatív tartományban maradnak, és ez tovább hajtja a magánszektorba irányuló hitelkiáramlást, amely már novemberben tízévi csúcson volt.

A Capital Economics londoni elemzői mindezt egybevetve azzal számolnak, hogy

a forint 2020 végéig 345 forint/euró környékére gyengül.

A cég ugyanebben a prognózisában közölte: a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) növekedése tavaly elérhette az 5 százalékot, és bár az idén ehhez képest másfél százalékpont körüli lassulás várható, az idei ütem is a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja felett marad.

Nagy meglepetés

A ház londoni elemzői szerint

az egész térség egyik legnagyobb meglepetése volt a magyar gazdaság tavalyi felülteljesítő növekedése.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban bemutatott új, átfogó, 68 oldalas éves feltörekvő piaci prognózisa is úgy fogalmaz, hogy a meglepően erőteljes – éves összevetésben 5 százalékos – tavalyi harmadik negyedévi éves növekedés megerősítette a magyar gazdaság regionális növekedési felülteljesítő státuszát.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek ellenére szintén azt valószínűsítik, hogy az idén nem változik az MNB 0,90 százalékos alapkamata, de a ház szerint 2021 harmadik negyedévében 1,00 százalékra emelkedhet a jegybanki kamat.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. február 11. 15:49
Tehetségtelen manipulátorok...
fogas paduc
2020. február 11. 15:40
A Mellár Tamás nem ezt mondja! Orbán már megint megbukott.
Morton
2020. február 02. 10:00
A ballib sajtó ebből annyit vesz át, hogy év végére gyengülni fog a forint. A cikk többi része a jótékony feledés homályába vész!
hátakkor
2020. február 02. 10:00
Egy kockázat elkerülte a londoni elemzők figyelmét: Drazsé felbukkanása a Városházán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik