Nőnek a reálbérek, nő a fogyasztás, nő a gazdaság – októberben is meghaladta a várakozásokat a kiskereskedelmi forgalom

2019. december 06. 10:14

A gazdasági növekedési lendület folytatódására utal a kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi adata, amely az első a negyedik negyedévi jelzőszámok közül. A lakossági fogyasztást a reálkeresetek töretlen emelkedése táplálja – állapították meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait kommentálva. Az euróövezetben nem okozott meglepetést, ott csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

2019. december 06. 10:14
null

A KSH jelentése szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom éves összehasonlításban az előző havi 8,5 százalékot követően. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékosra gyorsult a forgalom növekedése. Az üzemanyag vásárlások 5,4 százalékkal emelkedtek, a szeptemberi 6,1 százaléknál valamivel lassabban.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában azt hangsúlyozta, hogy

a negyedik negyedévben sem látszik lassulás a kiskereskedelemben,

ami erős támasz maradhat GDP növekedési ütemének fenntartásához is. Idén a bérek kétszámjegyű növekedése miatt a reálbérek növekedése meghaladhatja a 7 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése. Ennek mértéke idén 5,9 százalékra, jövőre 4,3 százalékra lassulhat a tavalyi 6,7 százalékról. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője leszögezte: a kiskereskedelmi forgalom várakozásokat felülmúló növekedése továbbra is egyértelműen a nem élelmiszer-kiskereskedelemhez köthető. A háztartások kihasználják a kedvező anyagi helyzetüket, és nem látszik a tartalékolás sem a november végi akciók előtt, amely a novemberi kiskereskedelmi forgalmat vélhetően tovább erősíti majd. Az ING Bank vezető elemzőjét nem lepte meg, hogy az üzemanyag eladások visszafogottabban alakultak, ami összhangban van az árak emelkedésével.

A kiskereskedelmi adat az első, a negyedik negyedév gazdasági teljesítményéről, és egyértelműen erős kezdetet jelez.

Virovácz Péter várakozása szerint a jó teljesítmény az év hátralévő részében is fennmarad, így az idei év egészét tekintve valamivel 6 százalék feletti átlagos növekedéssel számol a kiskereskedelmi forgalomban.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a kiskereskedelmi forgalom stabil bővülését  továbbra is az inflációt jelentősen meghaladó béremelkedéssel  magyarázta. Az októberi adatból az is látszik, hogy a fogyasztás a negyedik negyedévben is a gazdasági növekedés fő húzóereje lehet, amely így ismét meghaladhatja a 4 százalékot.

A kiskereskedelmi forgalom növekedését 2020-ban nagyban befolyásolja majd, hogy hogyan alakul a bérek emelkedése. Bár a magyar munkaerőpiacot továbbra is a munkaerőhiány jellemzi, de a gyenge külső kereslet a cégeket óvatosságra intheti, azonban a bérnövekedés még így is dinamikus maradhat. A kiskereskedelmi forgalmon belül továbbra is látszik az internetes kereskedelem előretörése, ami az értékesítési módok átalakulását jelenti – fűzte hozzá.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a várakozásainak megfelelő adatokat értékelve elmondta:

a kiskereskedelem motorját a nem élelmiszerek csoportjába tartozó tartós fogyasztási cikkek adják,

ezek iránt ugyanis folyamatosan erős a kereslet. A lakossági fogyasztás megugrása pedig a fizetések emelkedésével és a foglalkoztatottság javulásával magyarázható.

A K&H elemzője hozzátette: az év első tíz hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 5,9 százalékos bővülést produkált, így az év egészében 6 százalék közeli többlet várható.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az októberi kiskereskedelmi adatok

kifejezetten kedvező startot jelentenek a negyedik negyedévre nézve,

az utolsó negyedév gazdasági teljesítményéhez továbbra is számottevő mértékben hozzájárulhat a belső fogyasztás. A magas foglalkoztatottság, a bérfelzárkózás folytatódása, a fogyasztói bizalmat mérő indikátorok magas szintje és az élénk banki hitelezés fontos támogatója maradhat a fogyasztás bővülésének, ellensúlyozva a globális lassulásból fakadó esetleges növekedési kockázatokat.

Nyeste Orsolya várakozása szerint az idén 4,9 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, és a növekedés 2020-ban 3,5 százalékra lassulhat. A jövő évi növekedési kilátásokat illetően éppen a belső fogyasztás esetlegesen vártnál nagyobb bővülése jelenthet felfelé mutató kockázatot.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. december 26. 13:04
Németország helyett Banglades és Albánia felé bandukol a magyar gazdaság
Akitlosz
2019. december 23. 20:55
A KSH állami intézmény. Kormánypropagandát terjeszt.
ellenforradalmár
2019. december 23. 20:53
Mészároslőrinctiborc most költi el a lopott pénzeket...
bunko_jobbos
2019. december 11. 10:48
1. faszom kivan, hogy ha van bármilyen pozitív eredmény a gazdaságban, akkor biztos hoztok valamilyen elbaszott mutatót (ami persze valami szubjektív baromságon alapul), amire hivatkozva sivalkodhattok. Elárulom, hogy ezt a világ bármelyik országában meg lehet csinálni, miszerint USA-ban nőtt a GDP, akkor hozok egy ábrát, hogy mennyivel nőtt az egészségbiztosítással nem rendelkezők tábora. 2. Magyarország a világon belül az kevésbé szélsőséges gazdaságok közé tartozik, sőt ez a szám csökkent is 2010 óta. 3. A szegények azért szegények, mert nem rendelkeznek releváns ismeretekkel, szorgalommal. Ezt úgy lehet csökkenteni, hogy KURVA SZAR körülményeket (szoc. támogatás stb.) biztosítasz nekik, és akkor megpróbálnak kikecmeregni belőle (kivéve az oktatás, abban mindent meg kell adni). Még egy szomorú hírrel szolgálok: még ez sem segít. Pl. Németországban azért élnek szorgalmas emberek, mert évszázadokon keresztül nagy volt a szűkösség, és keményen meg kellett küzdeni mindenért. És azok, akik nem voltak szorgalmasak, NEM SZAPORODTAK. Tehát nem az oktatás, hanem a rossz tulajdonságok utódoknak való nem átadása a kulcs. De meglepő, mintha a biológiából is ezt tanultuk volna: amelyik sas szarul vadászik, az nem szaporodik, ill. megdöglenek az utódai, aztán jól kiválogatódik. Csak az emberekre nem meritek alkalmazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik