Morawiecki: Kultúrháborúval támadnának a gyerekeinkre, de a család fog győzni

2019. november 19. 17:34

Az új lengyel kormány nem engedi meg, hogy bárki ideológiai forradalmat robbantson ki Lengyelországban; ha mégis kitörne egy ilyen kultúrháború, ebből a normalitás, a család értékei kerülnének ki győztesen – hangsúlyozta keddi parlamenti programbeszédében az októberi parlamenti választások nyomán újból kormányfővé kinevezett Mateusz Morawiecki.

2019. november 19. 17:34
null

Elmondta: kormánya folytatni fogja családtámogatási politikáját, és újabb kedvezményeket vezet be. Ennek kapcsán hangsúlyozta: a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt programja „a kulturális identitás építésén, a házasságon és a családon alapul”.

Szerinte minél hangosabban beszélnek ma új családmodellekről, annál világosabb, hogy kisebbségi kísérletekről és megoldásokról van szó. Megengedhetetlennek nevezte, hogy a kivételek váljanak normává, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gyermekek jövőjét a család szilárd alapjára kell építeni.

aki kezet emelne rájuk, (...) aki ideológiával mérgezné meg, aki elválasztaná szüleiktől őket, aki ideológiai tankönyveket írna számukra, az kultúrháborút akar kirobbantani Lengyelországban” – utalt Morawiecki a jelenlegi tantervekben szereplő iskolai szexuális felvilágosítás liberalizációjáról folyó társadalmi vitákra.

Hangsúlyozta: kormánya nem enged meg egy ilyen kultúrháborút. „Ha mégis akadnának olyanok, akik kirobbantanák, mi fogunk győzni, a család fog győzni, mint igazi lengyel érték” – tette hozzá.

Kilátásba helyezte egy új demográfiai stratégia bevezetését is.

Morawiecki a lengyelországi jólét két alapelemének nevezte a családot és a vállalkozókat. A kis- és közepes vállalkozóknak az adójogszabályok egyszerűsítését és további adókedvezményeket ígért.

Az Európai Bizottság által bírált lengyel igazságügyi reformról szólva leszögezte: folytatni fogják a reformot, és lerövidítik a sokáig húzódó pereket.

Felhívta az összes parlamenti pártot, hogy járuljanak hozzá a már bevezetett kiegészítő nyugdíjprogramnak (PPK), valamint a nyugdíjalapokba fektetett egyéni megtakarítások védelmének és örökölhetőségének alkotmányba foglalásához. A széles konszenzusra azért lenne szükség, mert a PiS az előző kormányzati ciklushoz hasonlóan nem rendelkezik alkotmányos parlamenti többséggel.

Megerősítette: folytatják az idén bevezetett 13. havi nyugdíj kifizetését, 2021-től pedig a 14. havi nyugdíjat is bevezetik. Az utóbbi azoknak a nyugdíjasoknak jár majd, akiknek a havi nyugdíja alacsonyabb 2900 zlotynál (mintegy 226 ezer forint). Idetartozik a nyugdíjasok többsége.

Külpolitikai témákról szólva kiemelte: Varsó kész vállalni a maga felelősségét Közép-Európáért és az Európai Unióért. Bemutatott egy hatpontos tervet az EU számára, amely a brüsszeli bürokrácia korlátozásáról, az igazságos adóztatásról, a versenyképességről, a szolgáltatások szabad áramlásáról, valamint Európa és az Egyesült Államok biztonságpolitikai szövetségéről szól.

Mateusz Morawiecki kormányáról a szejm kedden este tart bizalmi szavazást. A PiS abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban, így nem kétséges, hogy az új kabinet elnyeri a parlament bizalmát.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robag
2020. február 01. 10:13
Így van. Hajrá lengyelek.
Aranyhal
2019. december 24. 15:10
Irigylem a lengyeleket, főleg, ha náluk kevesebb a lelkibeteg hazaáruló, mint itt.
kuznyecov
2019. december 24. 15:10
Itt is kirekesztették a fiamat az iskolából,pedig jó tanuló,és ráadásul kb 100 méterre van az iskola. Valami szarházi határontúlit hoztak bele ,aki olyan kapzsi ,és pénzéhes,mint állat.
pesti051
2019. december 24. 15:09
Ha idegen hódítóként egy népet az uralmad alá akarsz hajtani, nem az a fontos, hogy a földjét, javait vedd el, a LELKÉT törd össze, az Isteneit tedd gúny tárgyává, a SZABADSÁG álarca mögé bújva a nép kollektív tudatát, identitását megszüntetve, "SZABAD EGYÉNEK" halmazává alakítva a legkönnyebb megtenni. Ehhez nem kellenek puskák, tankok. Mézes, kábító szavak, a tudat fölött szép lassan megszerzett uralom a megoldás. A leghatásosabb méreg: "szabad vagy, valósítsd meg önmagad, te vagy a legjobb !" Néped történelmét, irodalmát tök fölösleges tanulmányozni, a JÖVŐ a tied, azzal törődj. Ezért a legtámadotabb intézmény a család. Az véd, eligazít az élet dolgaiban, kötődést jelent, ezért megszüntetendő, kipusztítandó. Igazuk van a lengyeleknek: "A gyermekek érinthetetlenek..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik