Bizottság: Csak részleges előrelépés történt az álhírek elleni online fellépésben

2019. október 31. 16:39

Mindössze részleges előrelépést értek el az álhírek visszaszorításában az utóbbi évben a legnagyobb online platformok, például a Facebook, a Google és a Twitter – közölte az Európai Bizottság.

2019. október 31. 16:39
null

„A kiterjedt, automatizált propaganda és dezinformáció továbbra is jelen van. Többet kell tenni ez ellen, nem fogadhatjuk el ezt új normaként” – emelte ki közös közleményében Vera Jourová igazságügyért, Marija Gabriel digitális társadalomért és Julian King biztonsági unióért felelős EU-biztos.

Méltatták az érintett cégek elkötelezettségét az átláthatóság, illetve a kutatókkal, a tényellenőrzőkkel, a tagállamokkal való együttműködés mellett. Ugyanakkor rámutattak, hogy jelentős eltérések vannak a vállalatok eredményei között, az általuk közzétett értékelések pedig nem adnak igazán képet a foganatosított intézkedések hatásairól, továbbá

a rendszeres adatközlés is elmaradt a részükről.

Jelentésében a Facebook például arról számolt be, hogy 2019 első negyedévében mintegy 2,2 milliárd hamis profilt távolított el, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Azt nem tudni, hogy ezek közül hányat regisztráltak az Európai Unióban.

Az általános kiértékelés eredményét a jövő év elején ismertetik majd a tervek szerint.

Határozottabb fellépés az álhírek ellen

A brüsszeli testület tavaly egyfajta önkéntes magatartási kódexet állított össze a közösségi média szereplőire vonatkozóan, amely az aláírók, köztük a Facebook, a Google, a Microsoft, a Mozilla és a Twitter számára határozottabb fellépést írt elő az álhírek terjedése ellen.

Korábban arra figyelmeztetett a bizottság, hogy amennyiben ez

az önkéntes megközelítés kudarcot vall, akkor törvényileg szabályozhatják a területet.

A hamarosan hivatalba lépő új testület leendő vezetője, Ursula von der Leyen is ígéretet tett a digitális platformok működésének szigorítására 2020 végéig. Szakemberek szerint ez nagy küzdelemnek ígérkezik az ellenérdekelt felek között.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2019. november 17. 18:34
Meg nem tudtak kiszurni az osszes jobboldalrol bekerulo hireket a jakobinusok? Jaj, de kar...
Akitlosz
2019. november 17. 18:34
Az álhíreknél nagyobb gond, hogy a valódi hírek egy bizonyos része meg sem jelenhet, akkora nagy a globális cenzúra.
AKissLaci
2019. november 17. 18:33
Nocsak. Rájöttek, hogy a fakenews-gyárak a saját gazdáik? Gratulálunk, Juncker úr, bár ezt mintha már korábban is említettük volna!
szavaztam
2019. november 06. 00:20
magyarul a cenzurában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik