Dicséretet árulnak Kínában

2019. március 27. 16:41

A szolgáltatás úgy működik, hogy a Wechat alkalmazásra regisztrált felhasználók – akiknek a száma 2018-ban meghaladta az egymilliárdot -, egy „hízelgőcsoportba” megoszthatnak magukról bármit a csoport tagjaival, akik az elmondottak vagy a felhasználó profiladatai alapján dicséretekkel halmozzák el őt.

2019. március 27. 16:41
null

A jelenség eredetileg egyetemisták által használt chatszobákban alakult ki, majd onnan került át a Wechatre. Ugyan már hat éve léteznek hasonló csoportok, ezekre csak az utóbbi időben kezdett nagyobb figyelem irányulni, ugyanis a csoportokba újabban már csak fizetség ellenében csatlakozhatnak új tagok, de ők is csak a szolgáltatás igénybevételének idejére.

A Taobao kínai webáruházban a belépési lehetőséget fejenként 50-től 188 jüanig (2000-7800 forint) terjedő összegekért árulják, melynek fejében a csoport tagjai összesen öt percig halmozzák el dicsérettel a belépő tagot, hacsak nem hajlandó felárat fizetni, amivel meghosszabbíthatja a rá szánt időt. A dicséretek jellege is attól függ, mennyit fizetett valaki – az egyszerűbb, a felhasználó megjelenésére vonatkozó bókoktól az egészen összetett jellemvonásokra utaló elismerést is kaphatnak a kliensek. Egyes csoportokban akár 500 ember onthatja a pozitív megerősítést az azt igénylők számára. A megszabott idő lejártakor a csoporttagok megköszönik a részvételt a szolgáltatás igénylőjének, majd eltávolítják a csoportból.

A kínai állami sajtó által idézett szakértők e csoportokkal kapcsolatban arra figyelmeztetnek: tartózkodni kell attól, hogy túlságosan függővé váljunk az ilyenfajta megerősítéstől. Különösen a fiatalokat igyekeznek óva inteni attól, hogy ilyen szolgáltatások segítségével próbálják meg leküzdeni az őket érő stresszt, és helyette rendszeres testmozgást illetve társas kikapcsolódást javasolnak, a szakértők szerint ugyanis a pénzért vásárolt, valódi tartalmat nélkülöző dicséretek hosszútávon lelki betegségek kialakulásához vezethetnek. 

A „hízelgőcsoportok” népszerűségének hátterében szerepet játszhat, hogy a kínai kultúrában hagyományosan a szerénységet tekintik irányadó erénynek a mindennapi kommunikációban. Ezért ha valaki dicséretet kap, azt illik visszautasítani vagy legalább azzal tompítani, hogy az ember a másik érdemeit nagyobbra értékeli a sajátjánál.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. március 29. 01:13
Persze, de ez mégis olyan, mint a nyakkarika, ami addig tartja össze a csigolyákat, amíg kívülről fent van a nyak körül. Amint valaki levágja, az illető megfulladni. Külső forrással nem lehet helyettesíteni az önértékelést. Az a normális, ha valakinek a saját nyaka tartja meg a saját fejét.
DrPepper
2019. március 28. 21:43
Még mindig jobb mintha öngyilkosságra bíztatnák.
annamanna
2019. március 28. 13:04
"A „hízelgőcsoportok” népszerűségének hátterében szerepet játszhat, hogy a kínai kultúrában hagyományosan a szerénységet tekintik irányadó erénynek a mindennapi kommunikációban. Ezért ha valaki dicséretet kap, azt illik visszautasítani" Aha. Hát ez a legjobb magyarázat, ezzel tényleg abszolute érthetővé vált a jelenség. Azért fizetnek a hízelgésért, hogy legyen mit visszautasítaniuk, nyehh. Ezt még lehet fokozni, pl valaki azért nősül meg, hogy legyen kitől elválni. Háddenem? Logikus!
még fokozza
2019. március 28. 10:49
Orbánnak már régen van ilyen dicsérő csoportja. Magasabb szinten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik