Jöhetnek a fejlettebb agyi implantátumok

2017. július 16. 09:00

Fájdalom és károsodás nélkül beültethető, a vizuális és audió kortex-szel közvetlen kapcsolatban álló eszközök lesznek a közeljövő agy-számítógép interfészei. A DARPA és Elon Musk már dolgozik rajtuk.

2017. július 16. 09:00

A jelenlegi agyi implantátumok ideálisnak egyáltalán nem nevezhetők: a durva agy-számítógép interfészeket (BCI) beavatkozással ültetik be, és hiába nagy az eszköz, viszonylag kevés elektróda érintkezik az aggyal. Valahogy mégis csökkentik az epilepszia, a Parkinson-kór és más neurodegeneratív betegségek hatását, viszont jóval hasznosabbak lennének, ha sokkal több elektróda állna kapcsolatban az aggyal.

Drasztikus feljavításukhoz kevésbé invázív módszerekkel beültethető, és több, például a kéreg vizuális és audióinformációkat feldolgozó részével közvetlen kapcsolatot létesítő interaktív csatornával rendelkező implantátumok kellenének.

A DARPA Neural Engineering System Design (NESD) programja pont ilyen eszközökkel foglalkozik, hallás- és látáskárosultak mellett más neurodegeneratív betegségben szenvedőkön igyekeznek segíteni velük. Rugalmas szilícium elektronikájuk kb. 1 millió csatornából állna, és a négyéves ösztöndíj vége előtt kívánják hivatalosan tesztelni.

A kritériumoknak csak az agyfelületre kidolgozott elektróda-architektúrával tudnak eleget tenni. Jelentősen túl kell lépniük a mostani szinten. A beültetendő chip egészen különleges és elég rugalmas ahhoz, hogy elkerüljenek bármiféle agyi károsodást. Telemetriával és vezeték nélkül gyűjt adatokat, az implantációnál nem kell hozzányúlni agyszövetekhez. Nagyjából Elon Musk Neuralinkjéhez hasonló technológián alapul.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik