Így mozog a Google mesterséges intelligenciája idegen környezetben

2017. július 14. 08:30

A londoni DeepMind ezúttal a robotmozgásban lépett szintet. Virtuális ágenseik időnként ugyan mosolyt fakasztóan, de hatékony tanulásuk eredményeként sikeresen birkóztak meg szimulált környezetükkel, és vették az ottani akadályokat.

2017. július 14. 08:30

A Google DeepMind kutatói érdekes anyagot publikáltak intelligens ágenseik szimulált idegen környezetben történő mozgásáról. Az eredmények kicsit mulatságosak, meglepőek, de minden hibájuk ellenére előrelépést jelentenek a mesterséges intelligenciák önálló mozgása felé.

A szenzorokkal rendelkező ágensek megerősítéses tanulással sajátították el, hogyan navigáljanak bonyolult virtuális közegekben, és hogyan haladjanak mindig előre. Az érzékelők segítségével tudták, hogy felfelé mennek, a lábuk meg van hajlítva stb. Minden más (ugrándozás, rohanás, akadályelkerülés stb.) az MI következtetése az adott helyzetben legjobb megoldásról.

Mozgásuk komplexitása remekül példázza, mennyit fejlődött az MI az elmúlt években. Az akadályokban ugyanis el szoktak esni, a DeepMind viszont eleve kifinomultabb mozgássémákat használt. Tegyük mellé, hogy az MI-fejlesztések hol tartanak a kép- és tárgyfelismerésben, érzelmek azonosításában, a fájdalom szintjének megítélésében stb.

Mindezek a képességek a társadalmi integráció alapfeltételei. A DeepMind eredményeit valószínűleg a jövő robotjaiba programozzák, hogy hatékonyan navigáljanak házunk körül, az utcán vagy bármilyen dinamikus környezetben, és eljussunk a kvázi-észrevétlen ember-robot interakciókig.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2017. július 15. 23:42
Ez a robot sokkal intelligensebb, ez már káromkodik is! https://www.youtube.com/watch?v=N49wQ-YjbUM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik