Valósággá válnak a kvantumszámítógépek

2017. július 04. 07:00

Néhány éven belül munkába állhatnak az első kvantumszámítógépek, széleskörű alkalmazásukra viszont még minimum egy évtizedet kell várni.

2017. július 04. 07:00

Ipari cégek és akadémiai szervezetek versengenek kvantumszámítógépek fejlesztésében, hogy melyiküké lesz az elsőbbség, ki fogja uralni a területet. David Schuster, a Chicago Egyetem kvantumfizikusa szerint még néhány év, és munkába állhatnak a kvantumkomputerek.

Kicsi molekulák és kémiai reakciók szimulálása lehet az első kihívásuk és megmérettetésük, de spekulatív gépitanulás-alkalmazások, például hibátlanhoz közeli kézírás-felismerés vagy önvezető járművek ütközés-elkerülése szintén a fontos korai tesztterepek közé tartozhat.

Mindezek ellenére az előrejelzések, szakértői vélemények szerint a kvantumrendszerek valódi potenciálját minimum téz évig csak kapirgálni, és nem kiaknázni fogjuk. Több ok miatt: egyrészt méretes hűtőberendezés kell hozzájuk, másrészt fenn kell tartani a kvantumbitek (qubitek) törékeny kvantumállapotait, harmadrészt ezeken a területeken, e hátráltató tényezők leküzdésében elég lassú a fejlődés.

A szakterületi előrelépés egyik fontos eleme, hogy minél többen érdeklődjenek a kvantumkódolás iránt, minél több tehetséges kvantumkódoló legyen. Szerencsére rendelkezésre állnak e téren rendkívül hasznos, sokat segítő nyilvános források, például az IBM Quantum Experience-e.

Ne felejtsük el, hogy a kvantumrendszerek által megoldandó egyre bonyolultabb feladatokhoz munkafolyamat közben kell korrigálni a hibákat, sok qubit között továbbítani az információt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2017. július 09. 19:31
Még eltart egy darabig amíg a szuperpozícióhoz olvasó eszközt fejlesztünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik