Rugalmasabbak lehetnek a magunkon viselt elektronikus kütyük

2017. július 02. 08:00

Amerikai kutatók különleges viselhető elektronikus eszközt fejlesztettek. A kütyü kizárólag az emberi test hőjét használja energiaforrásként. Mivel rugalmas anyagból készült, az új technológia a jelenleg forgalomban lévő hasonló termékek komoly riválisa lehet.

2017. július 02. 08:00

Az Észak-karolinai Állami Egyetemen hőelektromos energiát gyűjtő rugalmas eszközt fejlesztettek. Az egyetlen energiaforrásként a test melegét használó eszköz felveheti a versenyt a forgalomban lévő magunkon viselhető (wearable) elektronikus kütyükkel.

A keményebb eszközök anyagai minőségi korlátot jelentenek, ezzel szemben a rugalmas kütyü nemcsak minőségileg, hanem teljesítményét tekintve is azonos velük, vagy jobb is náluk. Az azokhoz használt legjobb hőelektromos anyagokkal minőségi megkötések nélkül dolgoztak. A fejlesztés azt jelenti, hogy a gyártóknak nem kell többé új anyagok létrehozásán agyalniuk.

A hőelektromos „lábakat” folyékony galliummal és indiummal kötötték össze. Az összeköttetések nagyon alacsony elektromos ellenállása azért fontos, mert a generált energia fordítottan arányos az ellenállással.

A folyékony fém azért is hasznos, mert ha az összeköttetés megszakad, az anyag képes megjavítani saját magát, azaz helyreállítja a kapcsolatot.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik