Nincs amerikai komputer a világ első három szuperszámítógépe között

2017. június 22. 08:30

Két kínai és egy svájci szuperszámítógép vezeti a gyorsaságot mérő legújabb Top500 listát. 21 éve először nincs amerikai a dobogón, és már kongatják is a vészharangokat, pedig az első tízből öt, az 500-ból 169 made in USA.

2017. június 22. 08:30

21 év óta először fordul elő, hogy nincs amerikai gép a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 listán. Az első és a második a kínai Sunway TaihuLight és a szintén kínai Tianhe-2 rendszer, a harmadik pedig a svájci Piz Daint.

A leggyorsabb TaihuLight 93 kvadrillió flops (93 petaflop) sebességre (FLoating point Operations Per Second, lebegőpontos műveletek másodpercenként) képes.  A flopsszal elsősorban azokon a tudományos területeken fejezik ki a komputerek teljesítményét, ahol gyakran használnak lebegőpontos műveleteket. Hasonló mértékegység a műveletek másodpercenkénti számát mutató ips (Instructions Per Second).

Az amerikai gépek visszaesése nem meglepő. A legutóbbi, decemberi listát követő elemzések szerzői figyelmeztettek, hogy azonnali veszély fenyegeti az USA nagyteljesítményű számításokban (high-performance computing, HPC) sokáig betöltött vezető pozícióját. Évtizedes masszív befektetésekre lenne szükség, hogy az ország versengeni tudjon az egyre gyorsabb tempójú kínai HPC fejlesztésekkel.

Nagyon nagy aggodalomra talán még sincs ok, mert az első tízből öt, az 500-ból pedig 169 rendszer amerikai.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2017. június 25. 22:43
Nem bízok a listában mert a legmodernebb hadiipari kütyük mindig titkosak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik