Ray Kurzweil és mások is szkeptikusak a bitcoin jövőjével kapcsolatban

2017. június 15. 08:31

A bitcoin túlzottan instabil ahhoz, hogy hosszabb távon felvegye a versenyt a nemzeti fizetőeszközökkel, például a dollárral szemben. A blokklánc technológia viszont komoly lehetőség, az ideális algoritmust és pénzt azonban még nem találtuk meg.

2017. június 15. 08:31

Ray Kurzweil egy new yorki pénzügyi találkozón kifejezetten óvatosan nyilatkozott az utóbbi időben szárnyaló bitcoinról. A pénz decentralizációja komoly lehetőségeket villant fel, a jövőt viszont nem a bitcoinban látja.

„A fizetőeszközök, mint például a dollár racionálisan stabilak, a bitcoin nem. Nem világos számomra, hogy az egész bányászat paradigma képes-e biztosítani ezt a stabilitást. A bitcoin esetében döbbenetes instabilitást láthatunk, nem tenném rá a pénzem. Biztos vagyok benne, hogy a nemzeti fizetőeszközöknek lesznek alternatívái a jövőben. Komoly potenciált látok az algoritmikus pénzekben, viszont még nem találtuk meg a helyes algoritmust” – magyarázza a legendás feltaláló, futurológus és Google-guru.

Nincs egyedül. A milliárdos befektető Mark Cuban lufinak tartja a bitcoint, és a kriptovaluta instabilitására hívja fel a figyelmet.

Daniel Roberts (Yahoo! Finance) viszont túlzó egyszerűsítésnek látja az instabilitásra való hivatkozást. Hosszabb távon nézve a bitcoin ugyanis nyereséges. Az elmúlt hetekben szédületes tempóban növekedett az értéke, rövid ideig a 3 ezer dollárt is meghaladta. Az év elején mindössze ezer dollárt ér, jelenleg 2550.

A bitcoin a decentralizált főkönyv miatt a tranzakciók névtelenségét, biztonságát és átláthatóságát garantáló blokklánc technológián alapul. Kurzweil optimistább a blokklánccal, viszont szerinte rengeteg erőfeszítés kell még, hogy eljussunk a valóban stabil blokklánc fizetőeszközig.

A megoldást keresve több cég, sőt országok is elkezdték használni a blokkláncot. Egyes államok a nemzeti fizetőeszköz kriprovalutára cserélésével is próbálkoznak, Oroszország például nagyon érdeklődik a bitcointól jelentősen különböző ether iránt. Egyelőre azonban az út elején járunk.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik