Vércukorszint változásra színt váltanak a bioérzékelős tetkók

2017. június 13. 08:30

Harvardi és MIT-s kutatók különleges módszert találtak ki a vércukorszint mérésére. Egyelőre csak disznókon tesztelték, kérdés, hogy a sikeres állattesztek után az emberi bőr hogyan reagál a bioérzékelős tetoválásra.

2017. június 13. 08:30

Cukorbetegeknek (első és második típus) mindig tudniuk kell a vércukorszintjüket, ami időigényes és még beavatkozással is jár. Másoknak a bőr alá ültettek be a szintet folyamatosan mérő és az információt külső eszközre küldő műszert.

Harvardi és MIT-s kutatók közösen rukkoltak elő egy izgalmas és felettébb szokatlan alternatív megoldással. Speciális tintával (DermalAbuyss) a vércukorszint változását színváltozással lereagáló bioérzékelő tetoválást dolgoztak ki. Az egyelőre nyilvánosan beszerezhetetlen tinta fejlesztése a megvalósíthatósági példa (proof-of-concept) stádiumban jár. Követi a pH szintet, a véráram nátrium és a szőlőcukor koncentrációját. Ha túl sok a szőlőcukor, barnára, ha túlteng a nátrium, zöldre vált. A bíbor és a rózsaszín a pH szint változását jelzi.

A dinamikus tinta újfajta biointerfész-megközelítés, amelyben a testfelület interaktív kijelzővé alakul át. A tinta nincs a véráramkörben, beavatkozással jár, de az csak egyszeri és nem fájdalmas. Az állatok szövetsejtjei körüli, sót, cukrot, hájat, aminosavakat és hormonokat tartalmazó speciális folyadékot monitorozza.

Egyelőre csak (az emberi bőrhöz hasonló) disznóbőrön tesztelték, és működött. Kérdés, hogy az emberi bőr hogyan reagál rá. Maga a tetoválás bármilyen formájú lehet.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik