3D szkennelő robotok építhetnek házakat a Marson

2017. június 08. 08:30

Svájci kutatók 3D szkennert használó robotrendszere szabálytalan formájú tárgyakat rak precízen egymásra, és ügyel, hogy egyik se essen le. A jövőben marsi lakóházak építésénél is munkába állíthatják a gépet.

2017. június 08. 08:30

Egyre különlegesebb cselekvésekre képesek a robotok, úgyhogy semmi rendkívüli nincs, ha köveket raknak halomba. Az ETH Zürich kutatói viszont pont ilyet fejlesztettek, bízva, hogy egyszer hasznos szerkezeteket, például falakat, sőt, épületeket is képes lesz összerakni.

A szabálytalan formájú tárgyakat leszkenneli, felmarkolja és egymásra teszi. Fejlesztői szerint a közeli jövőben gátépítésnél, házbontás után, szélsőséges időjárás elleni extraméretű falak felhúzásakor vehetik hasznát, később pedig mehet a Marsra, ahol helyben összegyűjtött sziklákból és kőzetekből felépítheti a telepesek otthonait.

Kövek, sziklák egymásra rakása egyébként nem annyira könnyű egy robotnak, mint hisszük. Ki kell találnia ugyanis, hogyan rendezheti el a szokatlan tárgyakat, miként tartsa fent az egyensúlyt stb. Emberi szemnek és agynak evidens dolgok, egy gépnek viszont nem. Szemként ezért használ ATOS Core 3D szkennert és (RGB-D mélységi) kamerát, velük állapítja meg a tárgyak méretét és formáját, és von le következtetéseket az adatokból.

Miután összegyűjtötte a tárgyakra vonatkozó 3D adatokat, a rendszer az objektumokat megjelenítő virtuális környezetet generál, ott szimulálja a lehetőségeket. Ezt követően a háromujjú robotkar a való világban valósítja meg a szimulált környezetet.

Néha hibázik, és a torony összedől. Eddigi csúcsteljesítménye hat kő egymásra rakása volt.

A kutatók máris egy fejlettebb változaton dolgoznak. Elmondták, hogy szerkezetük azért előnyösebb a hagyományos építőrobotoknál, mert az utóbbiak csak szabályos formákkal dolgoznak, magyarán téglákat raknak egymásra.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik