Valcerező robot tanít táncolni japán fiatalokat

2017. június 01. 08:30

Nem tudunk valcerezni, pedig nagyon szeretnénk? Sebaj, segít a tánctanár. De nem akármilyen tánctanár, hanem egy kerekeken mozgó japán robot.

2017. június 01. 08:30

Ne aggódjunk, ha nincs táncpartnerünk, vagy ha nehezen megy a valcer, mert a japán Sendai Tohoku Egyetemén gondoskodnak rólunk. Korábban fejlesztettek már az embert követő, irányításunkkal mozgó robotot, most viszont továbbmentek, és az új gép egy bizonyos szint eléréséig udvariasan, de határozottan segíti a kezdők lépéseit.

Nem egyszerű feladat. Az 1,8 méter magas kerekes robotnak lépésben kell tartania a tanulót, és közben vigyáznia kell, hogy ne túl erőteljesen tegye. A mozgást erőérzékelővel és két távolságmérővel követi, és hasonlítja össze profi táncosok digitális mozgásrögzítéssel (motion capture, mocap) felvett tevékenységével.

Minél jobb a tanuló, annál kevesebb erőt fejt ki a robot, annál kevésbé függenek iránymutatásától. Ha hibáznak, valósidőben jelez vissza a fejével. Buzdításként azt is megmutatja, mennyit fejlődtek.

Előtte soha nem valcerező hat önkéntessel tesztelték, ötnél egyértelmű haladást állapítottak meg. Egy másik csoportnál már a tanulók fejlődési szintjéhez való alkalmazkodásra sem programozták, hatból négy mégis jobban teljesített.

A megoldás – emberek tanítása fizikai interakciókkal – gyógyítástól sportolók edzésén keresztül az önvezető autókig, széles körben alkalmazható. Idővel jöhetnek a robottrénerek is. Gyógykezelésnél próbálkoztak már hasonlóval, de egész testre kiterjedő interakciókkal még nem.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik