Hogyan tegyük biztonságossá az önvezető autókat?

2017. május 31. 08:30

Egyre közelebb az önvezető autók kora, a járművek biztonsága viszont még mindig sok problémát vet fel. Texasi kutatók egyedi megoldással igyekeznek támadásoktól megóvni a robotautók szenzorait.

2017. május 31. 08:30

A Texasi A&M Egyetem kutatói ütközéselkerülő és cybertámadásokat megelőző intelligens közlekedési rendszert fejlesztettek. Az önvezető autók szenzorainak úgynevezett dinamikus vízjelezésével igyekeznek megelőzni a támadásokat. Ezek a járművek lényegében kerekeken működő nagy számítógépek, biztonságuk viszont nehezebben oldható meg.

Az új rendszer 10 kamerája rögzíti az önvezető jármű prototípusok mozgását. A látásérzékelők megkapják a képeket és pontosan kiszámítják a jármű tartózkodási helyét, és hogy merre tart. Az információkat szerverre továbbítja, a szerver a járművek kontrollálására használja fel őket.

A kutatók az aktuátorokhoz rendeltek egy véletlenszerű egyedi jelet, vízjelet is. A vízjel statisztikai jegyeit a rendszer összes csomópontja ismeri, tényleges random értékei viszont nem nyilvánosak.

„Ha egy önvezető jármű közösségbe integrálódik, szenzorait mindenképpen meg kell védeni a támadásoktól” – nyilatkozta az egyetemen tanító P. R. Kunar.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2017. június 06. 15:31
Akkor már csak azt kell megakadályozni, hogy egy út szélén álló hacker-kölyök buliból az autók információs rendszerébe betörve tömegszerencsétlenséget okozzon. Ahogy mondják, ez nem nehéz feladat. Csak azt nem értem, hogy lehet, hogy sokkal fontosabb és nagyobb tudású rendszereknél sem sikerül.
kizökkentidő
2017. június 02. 12:33
A legtöbb esetben megoldható, de mi van ha ritka forgalmú helyeken vagy idöpontban közlekednél?
kizökkentidő
2017. június 01. 16:11
Azért "kell" szerverre tenni, hogy való idejű közlekedési adatokat tudjanak megosztani egymás között. Ha például közlekedési dugó alakul ki valahol, akkor a többi jármű el tudja kerülni az útszakaszt és nem kell órákig dekkolni az autóban lépésben araszolva.
kizökkentidő
2017. június 01. 16:06
Tökéletes biztonság valóban nincs , de ez a rendszer azért nem teljesen olyan lesz mint a személyi számítógép, mert csak csomagokat fogad bizonyos idöközönként akár elöre meghatározott méretüt stb. Ha bármi miatt nem stimmel a kapott csomag akkor eldobja. Jól ki lehet találni ezt és láthatóan dolgoznak rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik