Parazita robotrendszer segíti a teknősbéka tájékozódását

2017. május 27. 09:30

A természetből ellesett interakciók alapján működő parazita robotrendszer komoly segítséget nyújthat állatoknak. Egyes területeken felválthatja a hagyományos robotrendszereket, és a viselkedéstudományban is komoly hasznát vehetik.

2017. május 27. 09:30

A dél-koreai KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) kutatói állat-gép hibrid interakciókra képes parazita robotrendszert fejlesztettek. A rendszer paraziták és gazdaállatok természetes kapcsolatát utánozza. Egyes élősködők ugyanis képesek befolyásolni az állat viselkedését. A KAIST kutatói pont ilyen rendszert dolgoztak ki.

A robotot nagyjából ugyanúgy kapcsolják a gazdaállatra, mint a valódi élősködők teszik a természetben. Az állattal speciális eszközök és algoritmusok útján folytat interakciókat.

A kutatók teknősbékát választottak első gazdaállatnak, és a parazita robot „stimuláció-reakció gyakorlatokat” hajt végre rajta. Többször megismételt gyakorlatokkal objektumkövető viselkedésre képes serkenteni a teknőst.

A robot fénykibocsátó diódákkal, LED-ekkel irányítja az állatot, és egy algoritmus segíti, hogy a helyes irányba tartson. Mindezért finomságokkal jutalmazza.

A kutatók szerint a hibrid interakció-rendszer a folyamatosan korlátokba ütköző hagyományos mobilrobot-rendszerek komoly alternatívája lehet egyes területeken.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik