Bitcoinnal előzik meg az identitáslopást

2017. május 26. 08:15

MIT-kutatók különleges rendszert fejlesztettek, hogy a bitcoin speciális megoldásaival akadályozzanak meg rosszban mesterkedő hackereket.

2017. május 26. 08:15

A 2008-as pénzügyi válságra adott reakciók egyike volt a peer-to-peer (p2p) alapú bitcoin, a központi bankok monetáris rendszerei ellenében kidolgozott digitális fizetőeszköz. A bitcoin mostanában ugrott csúcsra, a decentralizált, és népszerűségének fő oka, a külső közvetítő nélküli tranzakciók mellett persze sok más előnnyel is rendelkezik.

Az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Labor (CSAIL) kutatói a digitális pénz biztonsági mechanizmusait használó rendszert dolgoztak ki identitástolvajok tevékenységének megakadályozására. A Catena nem úgy működik mint az ugyanazokat a protokollokat használó és szintén a csalások meghiúsítására kitalált, a hitelesítéshez teljes blockchainek letöltését kérő korábbiak.

A blockchain folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát nyilvántartó, a hamisítást és módosítást kizáró elosztott adatbázis. A bitcoin esetében az összes tranzakciót rögzítő nyilvános főkönyvként működik.

Mivel a Catena sokkal kisebb adatmennyiséget kér, mint a hasonló rendszerek, okostelefonon is működik. Minden egyes nyilvános hitelesítéssel egybekötött tranzakció tényleges bitcoin átutalással jár. A felhasználók akár saját maguknak is átutalhatnak, viszont az egyszeri jelleg miatt a blokk más részére, azaz más személyhez már nem utalható át az adott összeg.

Ha sikerül megakadályozni a tranzakciók közbeni visszaéléseket, identitástolvajlásokat stb., akkor sok algoritmus tehető biztonságosabbá.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2017. május 31. 20:29
Igen, a blokchaint kezdik átvenni a bankok is biztonságossága miatt. A Bitcoinos bklokchain olyan, mint egy feltorhetetlen, de átlátszo páncélszekrény. Meg lehet nézni, mennyi Bitcoin van az egyes pénztárcákban amennyiben ismerik a pénztárca címét, ahogy ismerni szoktuk mások e-mail címeit is (mikozben a pénztárcák tulajdonosainak neve ismeretlen). Nincs a világon az a hatalom, mely képes lenne az egyes pénztárcákbol kivenni az ott lévo pénzeket. Allam, bíroság, végrehajto, titkosszolgálat, senki nem tud a pénztárcában lévo pénzhez hozzáférni, amennyiben nem rendelkezik a kulcsal a pénztárcához. A kulcsal viszont csakis a tulajdonos rendelkezik, senki és semmi más. Bárki, akinek internetes hozzáférése van, ingyen létrehozhat magának ilyen pénztárcát. Tanácsokkal, hogy hogyan, tele az internet. Nekem is van ilyen pénztárca, de még alig van benne valami. Sajnos, a kulcsot felírtam egy papírra, a papírt jol elrejtettem, és elfelejtettem hogy hova.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik