Recepteket ír át a mélytanuló algoritmus

2017. május 24. 08:30

A gépi tanulás immáron a kulináris kultúrában is helyet követel magának, például japán vagy etióp stílusban, helyi összetevőket használva írja át a lasagna receptjét egy okos algoritmus.

2017. május 24. 08:30

Eljött az algoritmikus gasztronómia kora!

Képzeljük el, hogy kedvenc receptünket különféle regionális gasztronómiák módszereivel és összetevőiből készítjük el, például japán vagy etióp módra a lasagna-t. Nem fúzió, hanem mélyebb annál – egy-egy hely kulináris hagyományai szellemében átértelmezett lasagna.

Nem könnyű feladat, de egy francia, amerikai és japán kutatókból álló csoport gépitanulás-algoritmusa próbálkozik vele: az adott receptet alternatív étel-javaslattá alakítja át.

A rendszer nagymennyiségű recepttel kezdi, azokon tanul az idegháló, hogy tudja, milyen jegyek jellemzik egy-egy ország vagy régió kulináris stílusát. Ezt követően a modell összetevők új listáinak figyelembevételével próbálja kitalálni, hogy melyik listához társítható különféle országok konyhája.

A következő lépés a recept stílusának összekeverése és képi megjelenítése diagramként, kétdimenziós koordinátákként megjelenített adatmixekként.

A rendszer harmadik eleme szavak és eredmények közötti mennyiségi kapcsolódások szerint klaszterez egybe elemeket (word2vec modell). Így próbálja ábrázolni, hogy mely összetevők hasonlítanak egymásra, melyek helyettesíthetők másokkal.

A törekvés párhuzamba hozható a kulináris kultúrák utóbbi időben felgyorsult folyamatos összekeveredésével.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. május 26. 09:58
Ezek a programok olyan dolgokat hoznak létre, amik azelőtt még nem léteztek. Belegondoltál már ebbe? Ez a teremtés. Létrehozni valamit, ami azelőtt nem volt benne a létezésben.
kizökkentidő
2017. május 25. 20:02
A képmás nem az arcképet jelenti.Ember arcú istent nem fog senki találni. A hasonlatosság szót jobban lehetne érteni, de azt meg valamiért nem szeretik. A rendszer önHASONLÓ, idegen szóval fraktális. https://www.youtube.com/watch?v=G_GBwuYuOOs
kizökkentidő
2017. május 25. 17:57
Az ember korlátozott teremtésre képes, azaz anyagot nem képes teremteni csupán a meglévö, már megteremtett anyagokból dolgozhat. Ha rájövünk a teremtés összes titkára és a megfelelö technika birtokában leszünk élelmiszereket is képesek leszünk teremteni. Nem ördögtöl való a mesterséges segítség, ha jóra használjuk.
Dénia
2017. május 25. 17:56
És honnan tudja, hogy amit csinál, az jó? Ez isteni kategória, és az istenképmása ember kategóriája a teremtés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik