Szimplán képek alapján alkotják újra 3D-ben a várost a gépitanulás-algoritmusok

2017. május 21. 09:00

Gépi tanulás és emberi ismeretek alapján készítette el Zürich 3D képét egy mesterségesintelligencia-platform. Az algoritmusok képeket és videókat elemeztek hozzá.

2017. május 21. 09:00

A zürichi ETH kutatói által fejlesztett Varcity platform hatalmas mennyiségű képpel dolgozik, és teszi lehetővé, hogy a képeket algoritmusok rakják össze. Most például Zürich városát rekonstruálták 3D-ben az összekombinált többmillió kép és videó alapján.

Minden városról rengeteg kép található, egy csomót meg is osztanak online. Az ETH (Svájci Szövetségi Technológiai Intézet) felismerte, hogy összegyűjtheti ezeket a vizuális adatokat: turisták sztenderd fotóit, sztrímelt videókat, nyilvános webcam-felvételeket stb., majd mindezekkel részletes anyagokat készíthetnek az adott városról, régióról. A képeket a Varcity-n szervezték rendszerbe.

„Minél több adatunk van egy helyről, annál pontosabb modelleket alkotunk róla” – nyilatkozta Hayko Riemenschneider, az egyik kutató.

Gépitanulás-algoritmusok félautomatikusan elemezték a képeket és készítettek nyers szkeccst Zürichről, majd a modellt a várossal kapcsolatos saját ismereteikkel javították fel.

A kutatók elmondták, hogy a platform intelligensebb és élhetőbb városok tervezésére is felhasználható.

„Sok alkalmazási lehetőség van: urbánus tervezés, építészeti tervezés, forgalom-modellezés, autonóm navigáció, turisták eligazítása, katasztrófakezelés” – magyarázza Riemenschneider.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik